Nada Superina: Naredila sem napako, zamudila sem leta zdravljenja

Ljubljančanki Nadi Superini krhke kosti nagajajo že več kot dve desetletji. Zdravila za zdravljenje osteopenije in osteoporoze so ji vsa ta leta povzročala številne in hude stranske učinke, zato je z zdravljenjem večkrat prenehala in ga celo odklonila.

»Napaka,« je ugotovila kasneje, s šestimi zlomljenimi vretenci ujeta v tritočkovni steznik. Prvič je zdravljenje prekinila, ker so ji zaradi ginekoloških težav odstranili maternico, drugič zato, ker je nekje prebrala, da ta zdravila povzročajo raka na dojkah. Skrbela je sicer, da se je izogibala padcem, a leta so tekla, njene kosti pa so se potihoma in brez opozorila krhale.

“In čeprav mi ni v ponos, svojo zgodbo želim deliti prav zaradi tega, da moje napake ne ponovi še kdo.”

Pred desetletjem so jo rezultati meritev znova opozorili na zdravljenje. Nado pa je zopet premagal strah pred stranskimi učinki. Prebrala je namreč, da zdravilo, ki ga prejema, povzroča krčne žile.

Obe njeni babici sta umrli zaradi tega. Strah je bil prevelik in zdravilo je ostalo v predalu, bolečine v križu in hrbtu pa je premagovala z masažami, telovadbo in gibanjem. Zdravnica ji je naposled priporočila biološko zdravilo, ki ga bolnikom enkrat na pol leta vbrizgajo z injekcijo.

»Znova me je skrbelo. Zdravila lahko prenehaš jemati, tega pa ne moreš kar povleči iz svojega telesa. Odločila sem se, da se bom nad osteoporozo spravila z zdravo hrano, s soncem, telovadbo in z gibanjem, zdravljenje pa sem zavrnila,« pripoveduje.

Spoznanje po zlomu je bilo prelomno

Nato je pred petimi leti pristala v bolnišnici s šestimi zlomljenimi vretenci, pred njo pa je bilo dolgotrajno okrevanje v stezniku. Naposled je pristala na zdravljenje.

»Naredila sem napako, zamudila sem leta zdravljenja. Varovala sem se padcev, nikoli nisem padla, pa sem vseeno pridelala šest zlomljenih vretenc. In čeprav mi ni v ponos, svojo zgodbo želim deliti prav zaradi tega, da moje napake ne ponovi še kdo. Ljudem svetujem, naj zaupajo zdravnikom, ti vendarle ravnajo v dobro bolnika,« opozarja.

Zgodba je bila objavljena v reviji Sončnica, november 2019.
Več dogajanja v DBO Ljubljana.