NA BOČ K VELIKONOČNICAM

CIMG2452

Že dolgo smo članice sevniške skupine gibanja za zdravje želele iti na Boč. Ko smo izvedele, da na njegovem  travnatem pobočju že cveti velikonočnica, odločitev ni bila vprašljiva. Tako smo se v marcu, seveda na ponedeljek, ko je naš dan za pohode, odpeljale do Zgornjih Poljčan, od tam pa se peš odpravile po strmi poti čez Babo proti vrhu. Že na začetku so nas pozdravile raznobarvne cvetlice. Gozdna steza se kar hitro strmo vzpenja, zato smo se večkrat ustavile, da smo zajele sapo in upočasnile bitje srca. Je že treba povedati, da je prav zaradi strmine ta vzpon kar zahteven.

Po dveh urah smo prilezle do koče, ki pa je bila, žal, zaprta, zato sta prišla prav malica in čaj iz nahrbtnika. Malo smo si odpočile, se razgledale in poiskale rastišče velikonočnice. To je nežna vijolična, s srebrnimi dlačicami odeta rožica, ki je simbol Boča. Njeno drugo ime je kosmatinec. Seveda je zaščitena, njeno rastišče je omejeno in ograjeno, zato smo si jo ogledovale še bolj spoštljivo. Nekatere smo jo videle prvič.

Do stolpa na vrhu se po dogovoru nismo povzpele, saj smo ocenile, da je bilo dve uri hoje navzgor za ta dan dovolj. Previdno  smo se vračale proti izhodišču in pozornost je bila usmerjena v varen korak .

Dan je bil fantastičen, počutje dobro, srček še mlad, kaj bi s starostjo, tu je pomlad!

CIMG2465

Besedilo in foto Mira Lorenčič, Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje