Muljava in dediščina Josipa Jurčiča

Po obilnem dežju, ki je namočil vso Slovenijo, smo dočakali sonce, ki nas je grelo na Muljavi. Tam nismo srečali Krjavlja, ki je verjetno popival v bližnji gostilni, smo se pa seznanili z dediščino Josipa Jurčiča. Odlično urejen in oskrbovan muzej na prostem nam je obudil  znanje, ki smo ga pridobili v šolskih klopeh. Dobro zasnovan film, ki smo si ga ogledali,  je zaobjel preteklost in sedanjost  Muljave in okolice. Zgodbe na filmu smo dopolnili z ogledom Krjavljeve hiške, Jurčičeve domačije in etnografskega muzeja. Veliko nas je že toliko starih, da smo se ob ogledu muzejskih eksponatov spominjali predmetov, ki so jih uporabljali naši starši ali sorodniki, ko smo odraščali. Lepo je, da obstajajo ljudje, ki skrbijo, da ne pozabimo, kako so živeli naši predniki.
Po tlakovani poti, ob opazovanju prostrane pokrajine, smo prispeli do izvira Krke. Voda je z vso močjo drla v reko in pokazala vso svojo silovitost. Močno bučanje in penjenje vode je dovolilo le ogled.
V gostišču NA PAJČNI, ki se ponaša s stoletno družinsko tradicijo, smo naš izlet zaključili z dobro hrano in odlično postrežbo.

Kristina Hribar,
Društvo osteoporoze Trbovlje