Meritve v polnem teku

Tudi v tem letu v Zvezi uspešno delamo na področju meritev in pri tem sodelujemo z društvi. Pripadajoča FIHO sredstva smo društvom nakazali aprila, potekajo tudi priprave na obeleženje svetovnega dneva osteoporoze, ki bo tokrat 19. oktobra v Ljubljani pod nazivom »Sprehod po Ljubljani«.

Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev se letos žal nismo udeležili Svetovnega kongresa IOF v Parizu, kjer se je zbralo 4136 udeležencev. Upamo, da bodo prihodnje leto na kongresu v Barceloni lahko tudi predstavnice naše Zveze. Uspešno sodelujemo z LL GROSIST – Lekarne Ljubljana. V njihovih poslovalnicah v Ljubljani izvajamo enkrat mesečno ultrazvočne meritve mineralne kostne gostote in izračun tveganja za zlome – FRAX, od aprila dalje pa tudi v njihovi novi poslovalnici v Postojni.

V dogovoru z Zdravstvenim domom Vrhnika smo 10. maja 2019 opravili ultrazvočne meritve in izračun
FRAX na »Dnevih zdravja«, ki jih sicer vsako leto pripravi Center za krepitev zdravja pod okriljem omenjenega zdravstvenega doma. Letos je bil odziv ljudi velik, saj smo izvedli 15 ultrazvočnih meritev in kar 154 FRAX izračunov.

V mesecu maju smo sodelovali tudi na »Dnevih zdravja« v organizaciji Zdravstvenega doma Ormož in Društva za osteoporozo Ormož. Prav tako smo sodelovali v akciji Zavoda za zaposlovanje Slovenije, za katerega smo meritve izvajali v njihovih poslovnih enotah v Ljubljani, Celju, Mariboru in Trbovljah, in sicer v okviru »Dneva zdravja na delovnem mestu«.

Tudi v prihodnjih mesecih imamo predvidenih še nekaj meritev, tako tudi ob koncu poletja, 7. septembra, na Kongresnem trgu in v Parku Zvezda v Ljubljani, ko bo potekala vsakoletna akcija dnevov zdravja Lekarn Ljubljana.

Zapisali: Duša Hlade Zore, predsednica ZDBOS, in Alenka Tavčar, generalna sekretarka ZDBOS.