Marko Prošt: Gospe so me lepo sprejele v svojo družbo

marko_prostTokrat o svojih izkušnjah z osteoporozo prvič pripoveduje moški. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije moški zbolevajo redkeje kot ženske, a vendar zboli vsak peti moški po 65. letu starosti. Pri njih se osteoporoza pogosteje razvije kot posledica drugih bolezni, kar je bilo tudi v Markovem primeru.
Marko Prošt je star 35 let. Po poklicu je diplomirani ekonomist, zaposlen na Mestni občini Nova Gorica. Živi v Renčah. Da ga je poleg ostalih kroničnih bolezni doletela še osteoporoza, je izvedel pred tremi leti. »Zdravnica endokrinologinja, ki me spremlja zaradi prirojene motnje v delovanju nadledvične žleze, me je napotila na pregled kostne gostote. Od rojstva namreč jemljem nadomestno hidrokortizonsko terapijo,« pojasni Marko. Čeprav se osteoporoza pogosteje pojavlja pri ženskah, nad pozitivno diagnozo ni bil presenečen, saj je vedel, da dolgotrajna terapija s hidrokortizoni kot stranski učinek povzroča tovrstne težave.

»Imam srečo, da je bila bolezen pravočasno odkrita in zdravljena, zato moje težave niso tako hude,« pojasni, ko ga vprašamo, pri katerih dejavnostih ga bolezen najbolj omejuje. Sicer pa dodaja, da zdravljenje poteka dokaj uspešno, saj se mu je stanje izboljšalo in osteoporoza ne napreduje. Poleg klasičnega zdravljenja za svoje kosti skrbi tudi s prehrano in gibanjem. »Prehrano imam vseskozi raznoliko in bogato, uživam tudi obilo sveže zelenjave in sadja, rib in mlečnih izdelkov. V lokalnem društvu bolnikov z osteoporozo v Novi Gorici sem se pridružil skupini s podobnimi težavami. Enkrat na teden plavam, enkrat pa telovadim pod strokovnim vodstvom. Dvakrat na leto grem v zdravilišče, poleti sem dalj časa na morju.

In kako se kot moški počuti v društvu, kjer prevladujejo ženske? »Me sploh ne moti. Nimam nobenih zadržkov. Vse gospe so me lepo sprejele v svojo družbo, zato jih zelo cenim in spoštujem. Dobro se razumemo,« pravi Marko. »Naše društvo ima bogat program, vsakdo lahko izbere, kar mu najbolj ustreza. Redno smo pisno obveščeni in povabljeni k sodelovanju. Moje dosedanje izkušnje so le pozitivne in v društvu nič ne pogrešam,« še doda.

Sicer pa Marku nikoli ni dolgčas. Spretno se suče v kuhinji, kjer pripravlja posebne jedi za sladokusce. »Rad imam tudi živali, skrbim za psa Tačka in kunce, pa da je na vrtu vedno kar nekaj sort paradižnika in paprike,« našteva. Spremlja novosti na področju avtomobilizma in letalstva, rad potuje, še posebej z letalom, in spoznava druge dežele. S fotoaparatom pa lovi zanimive posnetke v naravi, nekaj njegovih fotografij krasi tudi tokratno Sončnico.

Nataša Bucik Ozebek