Marija Burnik: Za uspešno premagovanje bolezni niso dovolj samo zdravila

Gospa Mariča iz Celja je leta 1997 čisto po naključju ugotovila, da ima osteoporozo. Na pregled je pripeljala teto, zdravnik pa ji je omenil, da bi bilo merjenje kostne gostote primerno tudi zanjo, saj je v pogovoru omenila, da je menopavza pri njej nastopila že s 40-im letom starosti. Nadomestno hormonsko terapijo je takrat odklonila. 

Kljub temu, da ni verjela, da bi lahko imela osteoporozo, je vseeno šla na denzitometrijo. Na njeno veliko začudenje je preiskava pokazala že precej zmanjšano kostno gostoto (do  -3).

Pričela se je zdraviti s Pleostatom, se še več gibati in še več pozornosti posvečati zdravi prehrani. Kljub temu je bila Maričina kostna gostota na kontrolni meritvi čez leto dni še nižja, zato ji je zdravnik zdravilo zamenjal.

Pričela je jemati zdravilo Fosamax (alendronat), ki ga je jemala vsak dan. Ob naslednji meritvi kostne gostote se je na njeno veselje pokazalo, da osteoporoza od zadnje meritve ni napredovala.

Ko ji je zdravnik zdravilo zamenjal za Fosamax enkrat tedensko, ki ima enako učinkovino kot prejšnje, je to precej poenostavilo njeno zdravljenje.

Gospa Mariča redno hodi na kontrolne meritve kostne gostote in vsakokrat se njena osteoporoza za malenkost izboljša. Prav gotovo tudi zato, ker se že od vsega začetka zaveda, da za učinkovito zdravljenje samo zdravilo ni dovolj.

Zdravilo namreč zmanjša razgradnjo kosti, za gradnjo zdrave nove kosti pa je treba telesu zagotavljati zadostne količine kalcija in vitamina D. Zakaj? Kalcij se vgrajuje v kosti in jim daje trdnost, vitamin D pa omogoči kalciju, da iz hrane sploh pride do kosti. Zato poleg zdravila redno jemlje tudi tablete, ki vsebujejo kalcij, magnezij in vitamin D v eni tableti. 

Kaj še poleg zdravil za zdravljenje osteoporoze?

Ko opisuje uspešnost svojega zdravljenja, ne pozabi dodati, kako pomemben del njenega življenja je tudi gibanje.

Gospa Mariča je aktivna v celjskem društvu bolnikov z osteoporozo. Ne zmanjka ji idej in do zdaj je organizirala že telovadbo, hojo za članice društva, nordijsko hojo, hojo po krasnih pešpoteh, uporabo bazenov v zdraviliščih v Zrečah in Laškem …

V društvu je zelo aktivna in nepogrešljiva članica celjskega društva. Je povezovalni člen in koordinatorka poverjenic. Tudi v času epidemije covid-19 je skrbela, da delo društva ni zamrlo.

Fotografija z modne revije članic društev bolnikov z osteoporozo iz oktobra 2005, na kateri je sodelovala tudi Marija Burnik in pokazala, da se da z osteoporozo kakovostno in lepo živeti.

Več utrinkov iz Območnega društva  bolnikov z osteoporozo Celje.