Kongres IOF 2017 v Firencah

KONGRES IOF 2017 v Firencah – 22. do 25. marec 2017

V času od 22. do 25. marca 2017 sta bila v Firencah 16. srečanje odborov nacionalnih društev in Svetovni kongres zvez bolnikov z osteoporozo WCO-IOF-ESCEO, ki sva se ga udeležili s predsednico Dušo Hlade Zore.

Prvi dan je potekalo plenarno srečanje Odbora nacionalnih društev, predsedovala mu je podpredsednica gospa Famida Jiwa. Po pozdravnem nagovoru predsednika gospoda Jeana-Yvesa Reginsterja so sledila izvajanja prisotnih predstavnikov svetovnih združenj bolnikov z osteoporozo (Jordanije, Kolumbije, Izraela, Kuvajta, Romunije, Avstralije, Amerike, Češke) in poročilo o srečanju leta 2016 v Malagi, katerega se naša Zveza ni udeležila. Seznanjeni smo bili še s predvidenim programom dela v letih 2017-2019.

V dneh od 23. do 25. marca so se vrstile okrogle mize in delavnice s poudarkom na osteoporozi, osteoartritisu in mišičnih obolenjih. S predsednico sva se prvi dan udeležili okrogle mize o posredništvu, potrjevanju in preprečevanju zlomov ter izkušnjah in posebnih dogodkih, o čemer so poročali predstavniki zgoraj omenjenih združenj. Zanimivo je bilo slišati o njihovih izkušnjah pri odkrivanju osteoporoze, o delovanju in organizaciji raznih dejavnosti, proslavah svetovnega dneva osteoporoze. Tudi sama sem na okrogli mizi predstavila delovanje naše Zveze in 18 društev s 6000 člani, kar je prisotne, in še posebej gospoda Halbouta, predstavnika Švice, prijetno presenetilo. Poudarila sem naše povezovanje z zdravstvenimi ustanovami, endokrinološkimi ambulantami in DXA centri. Zanimiva jim je bila informacija, da izvajamo UZ meritve in izračun tveganja in da glede na rezultate napotimo udeležence meritev na nadaljnje pogovore k njihovim osebnim zdravnikom ali predlagamo DXA meritev. Vse navedeno je bilo za marsikaterega udeleženca presenečenje, ker redko izvajajo UZ meritve.

Informacija, ki jo je podala predstavnica Avstralije, pa je presenetila tudi mene: za ugotovljeno osteoporozo boleha skoraj 1,2 milijona prebivalcev in za osteopenijo skoraj 6 milijonov (od 23,78 milijonov prebivalcev).

Vsebina okrogle mize naslednjega dne je vključevala različno tematiko, tako pripoved bolnice z osteoporozo (Romunija), o prehrani in pomembnosti proteinov (Švica), jemanju vitamina D (Amerika), o gibanju in telovadbi (Kanada), o preprečevanju padcev (Madžarska).

Po podatkih IOF se v povprečju eni od treh žensk po 50. letu starosti zgodi osteoporozni zlom; vsak dan samo v Evropski uniji doživi zlom več kot 6000 žensk v pomenstrualni dobi, ni pa vsak zlom vedno posledica osteoporoze. 89 % zlomov kolka se zgodi v starosti nad 70 let, 50 % zlomov je posledica že preteklih zlomov (vretenc, zapestij, gležnjev).

Slovesna otvoritev kongresa je bila v veliki dvorani utrdbe Fortezza Da Basso. To je enkratna zgodovinska utrdba na zelo lepi lokaciji, zgrajena v letih 1534 – 1537. Sedaj je tu umeščenih več modernih paviljonov, v katerih se odvijajo vse večje prireditve v Firencah.
Za konferenco je bilo prijavljenih 4082 delegatov, kar je doslej največje število udeležencev na kongresih s področja osteoporoze, osteoartritisa in mišičnih obolenj.

IOF je v letu 2016 razpisala tudi posebne nagrade, priznanja in štipendije. 1436 prispelih prijav je otežilo delo komisiji, ki je izmed njih izbrala 601 nagrajenca oz. štipendista ali prejemnika priznanja. V okviru konference je bila organizirana tudi razstava posterjev, UZ aparatov, prehranskih izdelkov, združena z ustreznimi predavanji.

Naslednji kongres bo v Krakovu (Poljska) v času od 19. do 22. aprila 2018.

Zapisala:
Alenka Tavčar