Kako pomembno je pravilno oskrbeti zlome v zreli dobi

Ob zadnjem svetovnem dnevu osteoporoze, je Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) pozvala zdravnike, vodstva bolnišnic in skrbnike zdravstvenega sistema po vsem svetu, da se odzovejo na globalno krizo krhkosti zlomov. Opozorili so na pomen zagotavljanja dostopnosti programov za preventivno delovanje (posveti, testiranja, diagnostika) kot tudi na pomen oskrbe po zlomu.

Osteoporoza je bolezen, ki povzroča šibke in krhke kosti. Najpogosteje se pokaže, ko oseba utrpi zlom zaradi krhkosti kosti kot posledico rahlega in na videz nedolžnega padca, kot je na primer padec iz stojne višine. V svetu se pričakuje, da bo vsaka tretja ženska in vsak peti moški, starejši od 50 let utrpela, utrpel zlom zaradi krhkosti kosti.

Zlomi zaradi krhkosti kosti so veliko breme za posameznikovo družino in družbo

Zlomi kosti predstavljajo veliko breme za bolnike, njihove družinske člane ter sistem zdravstvenega in socialnega varstva. Eden najbolj resnih in izčrpavajočih tipičnih zlomov, povezanih z osteoporozo, je zlom kolka. Med preživelimi po zlomu kolka je 33 odstotka popolnoma odvisnih od pomoči družinskih članov ali oskrbe v domu za starejše.

Predsednik IOF, prof. Cyrus Cooper, dr. med. spec. revmatolog, opozarja:

»Polovice bolnikov, ki pridejo v bolnišnico zaradi zlomoma kolka, si je v mesecih ali letih pred poškodbo, že zlomila kakšno kost. Vemo tudi, da ženska, ki ni zdravljena za osteoporozo in je imela zlom hrbtenice, bolj izpostavljena tveganju za dodatne zlome v naslednjih 2 letih. Kljub temu pa se dogaja, da pri približno 80 odstotkih bolnikov z zlomi ni bila podana ocena tveganja in tudi niso bili deležni zdravljenja osteoporoze. To bi bilo ključnega pomena, če želimo delovati preventivno.

Pomembno je, da opomnimo vse zdravstvene ustanove in zdravstveno osebje, da obstaja preizkušen način za ustavitev začaranega kroga ponavljajočih se zlomov. Vse bolnike z zlomi bi morali pregledati in jih zdraviti po protokolu oskrbe po zlomu, kot na primer priporoča program Fracture Liaison Services – Zveza za oskrbo zlomov. Izkušnje iz tega programa so pokazale, da zmanjšuje stopnjo ponovnih zlomov in umrljivosti, ter posledično zmanjšuje breme zlomov za zdravstvene sisteme.

Novi sistemski pristopi k obravnavi zlomov


Fracture Liaison Services je usklajen, multidisciplinarni model oskrbe, v katerem sodelujejo izbrani centri po vsem svetu. V njih so se zavezali, da vsak, ki pride v bolnišnico zaradi zloma, ki je bil posledica manjše poškodbe ali padca, je deležen obravnave in informiranja, ki jih potrebuje za zmanjšanje tveganja zlomov v prihodnosti. To pogosto vključuje nasvete o rehabilitaciji, novem načinu življenjskega sloga, recepte za učinkovito zdravljenje osteoporoze in v nekaterih državah tudi napotitev v tečaj za preprečevanje padcev.

FLS centri so relativno redki tudi v najnaprednejših zdravstvenih sistemih. Kot je razkrila nedavna SCOPE študija, ki je anketirala nacionalna zdravniška društva v Evropi, je 8 evropskih držav poročalo, da so brez takšnih centrov; 13 jih je poročalo o slabi pokritosti (manj kot 25 % bolnišnic) in samo 6 jih je poročalo o zmerni pokritosti (več kot 25 % bolnišnic)

IOF je zato že leta 2012 začel s pobudo za močnejšo pokritost po celem svetu. Bolnišnice se lahko prijavijo prek spletnega vprašalnika Vprašalnik za okvir najboljše prakse (LINK: https://www.capturethefracture.org/best-practice-framework ), ki je trenutno na voljo v angleščini, nizozemščini, francoščini, španščini, portugalščini in japonščini.

Philippe Halbout, glavni izvršni direktor IOF, opozarja:

»Zaradi staranja svetovnega prebivalstva se pričakuje, da se bo do leta 2050 število zloma kolka, v primerjavi z letom 1990, povečalo za 310 % pri moških in 240 % pri ženskah. V imenu IOF in z njo povezanih strokovnjakov, društev bolnikov in zdravstvenih delavcev pozivam vse zdravstvene organe, da v svojih bolnišnicah izvajajo programe oskrbe po zlomu. To je naložba, ki se izplača v smislu naložbe v zdravstvo in kar je najpomembneje, pomagamo starejšim, da ostanejo zdravi, aktivni in neodvisni, ko se starajo.

O Capture the Fracture® (CTF)


Capture the Fracture je pobuda več zainteresiranih strani, ki jo vodi Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF). Upajo, da bo spodbudila spremembe na lokalni in mednarodni ravni, torej
da sekundarno preprečevanje zlomov postane realnost. Njihov cilj je določiti najboljše svetovne prakse za Fracture Liaison Services (FLS), hkrati pa služi kot merilo, s katerim se lahko klinike in
bolnišnice držijo in si prizadevajo ter so deležni mednarodne prepoznavnosti. Program CTF ima raznolik nabor orodij, ki zagotavlja ključne vire in dokumentacijo za vzpostavitev izboljšanja kakovosti pri FLS; CTF ponuja tudi mentorske programe, ki podpirajo razvoj FLS na lokalni ravni. Trenutno mreža CTF vključuje 673 FLS v 49 državah, po vsem svetu.
https://www.capturethefracture.org #CaptureTheFracture

O IOF

Mednarodna fundacija za osteoporozo (IOF) je največja nevladna organizacija na svetu, namenjena preprečevanju, diagnosticiranju in zdravljenju osteoporoze in s tem povezanega mišično – skeletnega sistema ter bolezni. Člani IOF, vključno z odbori znanstvenih raziskovalcev, kot tudi 268 pacientov, zdravstvenih delavcev in raziskovalnih društev, sodelujejo, da bi preprečili zlome in da bi zdravo gibanje postalo svetovna prednostna naloga zdravstvenega varstva.
Več o IOF https://www.osteoporosis.foundation

Povzeto po https://www.worldosteoporosisday.org
Foto: fotografija je simbolna (Pexels)