Kako je bilo iz pisarne zveze videti leto 2020?

Leto 2020 je bilo drugačno in polno izzivov. Kako drugačno je bilo, smo predstavili v aprilski reviji Sončnica.

Videosrečanja

Še lani si je malokatera članica predstavljala, da bo sestanke upravnih odborov in občnega zbora spremljala kar z domačega kavča. V času epidemije je možnost srečevanja ponudila tehnologija in mnoge smo zato osvojile tudi novo znanje s tega področja. O tem, kako se srečevati in sestankovati prek videokonferenc, je predstavnice društev in Zveze poučila naša zunanja sodelavka Andreja Verovšek, za kar smo ji hvaležni. Prvi Zoom sestanek upravnega odbora ZDBOS se je zgodil že 3. februarja 2021, nato so prek te platforme stekli redni tedenski sestanki Zveze, kasneje pa tudi upravni odbor, ki so se ga udeležile predsednice društev. Nova znanja nam bodo zagotovo koristila tudi v času, ko bo epidemija le še medel spomin.

Jesenski spletni uspeh

Spletna stran www.osteoporoza.si je lansko jesen zabeležila velik uspeh. Ob poprejšnjih povprečnih 1300 ogledih na mesec je oktobra ob svetovnem dnevu osteoporoze stran obiskalo kar 20 000 različnih uporabnikov. K dvigu obiskanosti je zagotovo pripomoglo, da smo na svoji spletni strani že imeli veliko vsebin o vitaminu D, ki se je ob epidemiji koronavirusa izkazal kot pomemben dejavnik tako pri okrevanju kot pri preprečevanju zbolevanja. V tistem času je Andreja Verovšek na naši spletni strani objavila tudi pogovor z zdravnikom Darkom Siuko, v katerem je opozoril na pomen vitamina D, kar je pritegnilo nove bralce. Ti zagotovo niso spregledali tudi drugih vsebin in prispevkov, ki ste jih za spletno stran pripravili v društvih. Novembra se je rekord 20 000 mesečnih obiskovalcev ponovil, nato pa je obiskanost nekoliko upadla. Bržkone tudi zaradi naveličanosti nad številnimi informacijami, ki nas nenehno obkrožajo.

Novinarska konferenca

Tradicionalni dogodek ob svetovnem dnevu osteoporoze je v oktobru 2020 nadomestila novinarska konferenca, ki jo je prek spleta prenašala Slovenska tiskovna agencija. Pod naslovom To je osteoporoza so sogovorniki osvetlili dejansko breme te bolezni tako za bolnike, svojce, zdravnike kot za zdravstveni sistem. Sodelovali so izr. prof. dr. Tomaž Kocjan, endokrinolog, asist. mag. Matevž Tomaževič, travmatolog, prim. Jana Govc Eržen, spec. druž. med., mag. Elizabeta Stepanović, dipl. m. s., in predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore, dr. med. S svojima osebnima zgodbama sta v prispevku sodelovala bolnika Herman Donik in Cvetka Kožar. Okrogla miza je dosegla svoj namen, po njej je bilo zabeleženih 62 različnih medijskih objav. Posnetek konference si še vedno lahko ogledate na naši spletni strani oziroma Facebook profilu.

Zbori članov

Epidemija in z njo ukrepi o omejevanju gibanja so posegli tudi v organizacijo letošnjih zborov članov. Porajala so se številna vprašanja, kako te vseeno izpeljati, saj so člani edini sodnik, ki lahko potrjuje letna poročila in programe dela za naprej. Odgovore na dileme je zato na posebnem videoizobraževanju za društva in Zvezo podajala Petra Cilenšek, pravna svetovalka Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS. Predstavila je, kdaj lahko društvo izvede zbor članov na daljavo, nato pa čisto praktično razložila, kako naj ta poteka. Svetovala je, katera pravila je potrebno pri tem upoštevati in kako zagotoviti pravice članov. Da bi se zagatam glede zbora članov na daljavo izognili ob morebitni ponovitvi izrednih razmer, je priporočila, da velja možnost zbora na daljavo v prihodnje urediti tudi v statutu društva. V Zvezi smo zbor članov na koncu izpeljali na korespondenčni seji po elektronski pošti.

Poročilo za leto 2020

Kljub številnim omejitvam lanskega leta smo v ZDBOS izpeljali dobršen del programa, ki smo si ga zastavili v luči ozaveščanja in izobraževanja o osteoporozi, le da je za razliko od preteklih let več dogovorov in srečanj potekalo prek telefona in elektronske pošte. Nadaljevalo se je sodelovanje s strokovnjaki na področju zdravljenja in preprečevanja osteoporoze, izvedeni sta bili predavanji za zaposlene v farmacevtskem podjetju Amgen in za diplomirane medicinske sestre iz referenčnih ambulant. Zaradi vseh omejitev je Zveza lani izvedla manj meritev mineralne kostne gostote in izračuna Frax. Posebej odmevna je bila spletna novinarska konferenca ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki je nadomestila tradicionalno vseslovensko srečanje društev bolnikov z osteoporozo. Skozi vse leto je Zveza skrbela za prisotnost na družbenih medijih in za sprotno osveževanje spletne strani. Sončnica je izšla enkrat, a tokrat v veliko večji nakladi, saj je bila v 65 000 izvodih kot priloga revije Ona poslana tudi vsem naročnikom Dela in Slovenskih novic.

Načrti za leto 2021

Napovedi in načrti so v časih negotovosti nehvaležni. A vseeno s kančkom poguma in v želji, da se razmere umirijo, letos načrtujemo izvedbo štirih Osteotlonov, ki bi z enotnim programom in s skupno rdečo nitjo potekali v štirih slovenskih krajih. Še naprej peljemo programa V znanju je moč in Naj bo prvi zlom tudi zadnji, s katerima osveščamo bolnike, zdravstveno osebje in splošno javnost ter izvajamo meritve mineralne kostne gostote z izračunom FRAX. V jesenskem času načrtujemo še eno večje videoizobraževanje za društva, v pripravi je tudi zloženka o ZDBOS s ključnimi informacijami o Zvezi in osteoporozi. Sončnica bo letos predvidoma izšla dvakrat, z njeno distribucijo referenčnim ambulantam in Centrom za krepitev zdravja pa bi se želeli še bolj približati naši ciljni populaciji. Še vedno in v vsakem primeru se bomo brali na družbenih omrežjih in spletni strani, zagotovo bomo obeležili tudi svetovni dan osteoporoze. Društvo osteoporoze Hrastnik glede organizacije srečanja še ni vrglo puške v koruzo.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, april 2021