Jubilej kranjskega društva

Kako deset let hitro mine, znata povedati Milena Zupin in Nada Česen, predsednica in podpredsednica ter poslovna sekretarka Društva za osteoporozo Kranj, ki z njim dihata in živita vse od prvih korakov. Idejna vodja ustanovitve kranjskega društva je bila zdravnica Alenka Pegam, ki je še tisto leto življenje izgubila v prometni nesreči. Malce negotovi, kako bodo društvo vodili brez nje, so v Kranju omahovali nad nadaljevanjem, a na koncu izbrali pravo pot. Društvo je danes največje v Sloveniji, živi in diha s polnimi pljuči, ozaveščenost o osteoporozi pa narašča. Članice že celo leto po malem praznujejo desetletnico, pravi zaključek pa pripravljajo na prednovoletnem srečanju sredi decembra. Tudi oktober bo pester, saj sami in skupaj z Zvezo pripravljajo številne prireditve.

Začetki društva segajo v leto 2000, ko se je 17. marca peščica članic sestala na ustanovnem zboru. Na dan mladosti so že odšle na prvi izlet v Strunjan, oktobra pa začele telovaditi. »Ko sem pred dobrimi tremi leti  nekoliko »na blef« privolila, da bom predsednica novemu društvu, si nisem predstavljala, da bo to gibanje v tako kratkem času doseglo tolikšen uspeh,« je tri leta zatem v prvi številki Naše sončnice zapisala Milena. Članstvo je skokovito raslo, leta 2003 je že združevalo okrog 800 žensk, danes jih šteje neverjetnih 1093. Nada je prepričana, da je to odraz dobrega dela in programa, največ članic pa je privabila organizirana telovadba. Milena jo dopolni, da so za uspešno delo »krive« dobre sodelavke, uigran in ustvarjalen tim, ki dela strokovno, vendar tudi z dušo. »Velikokrat se ženske vpišejo samo zaradi telovadbe, a ne mineta dva meseca, ko gredo z nami tudi na izlet, spoznajo nove prijateljice in so popolnoma naše,« v smehu pristavi Nada. Pa moški v društvu? »So zaželeni,« pravi Milena, »a smo tako rekoč edino društvo, ki na svetovni dan vedno pride brez mož.«

Leto 2003 je bilo za društvo prelomno: takrat so prvič izdali čisto svoje glasilo Naša sončnica (doslej so izšle 4 številke, njihova naslovnica pa krasi tudi tokratno »zvezno« Sončnico), ob svetovnem dnevu osteoporoze so pripravili prvi dan odprtih vrat in se domislili izvirne in pohvalne akcije, da v hribih odprejo vpisne knjige. »Ideja se je rodila ob razmisleku, kako članice spodbuditi k hoji. Danes imamo vpisne knjige na devetih vrhovih. Ko katera izmed članic osvoji vrh, se vanjo vpiše, na koncu leta pa najbolj vztrajne in pridne nagradimo. Odziv je zelo dober,« pravi Nada, posebnost pa so njihovi pohodi ob polni luni.

Društvo deluje v devetih gorenjskih občinah, osnovna naloga društva je res preprečevanje in ozaveščanje o osteoporozi, a druga enako pomembna je nudenje človeške bližine. Beseda, dotik, toplina, občutek sprejetosti so v sodobnem in neustavljivo hitrem času redke dobrine, posebej po njih hrepenijo starejši, ki ostanejo sami. Milena je v enem od svojih uvodnikov v Naši sončnici razmišljala: »Številni med nami bi pritrdili, da so naša druženja zelo blagodejna terapija. Če s svojimi težavami nisi sam, je lažje živeti, če jih deliš z drugimi, so pol manjše. Če pa deliš veselje, je to še enkrat večje.« In to društvo tudi počne.

Danes ob 10-letnici si Nada in Milena želita predvsem manj dela in kakšnega naslednika, a kolikor sem ju uspela spoznati, svoje delo jemljeta resno in odgovorno, zato križem rok ne bosta sedeli, dokler jima tega ne bodo omogočili nasledniki. Društvu želimo, da tudi v prihodnje ohrani svojo vedrino in zanos.

Nataša Bucik Ozebek

OKVIR:

Destletje delovanja društva v številkah ali kaj vse so članice počele v teh desetih letih:

  • pripravile in poslušale so 120 strokovnih predavanj prek 40 strokovnjakov,
  • organizirale so 64 akcij meritev MKG, opravile 6152 meritev in 902 ženski poslale na nadaljnjo denzitometrijo,
  • več kot 20-krat so se odpravile na oddih v različna zdravilišča in več ko 60-krat na enodnevne ali dvodnevne izlete,
  • ob svetovnem dnevu osteoporoze vabijo že na 8. dan odprtih vrat,
  • pod mentorstvom fizioterapevtk se letos razgibava 40 telovadnih skupin. 
DBO_Kranj
Sekretarka in podpredsednica društva Nada Česen, tajnica Mojca Jereb in predsednica Milena Zupin Foto: Nataša Bucik Ozebek