Izlet v Prekmurje

V četrtek, 11. maja, smo organizirali izlet v naše prelepo Prekmurje. Tu so kraji, ki polnijo z energijo, čudovito naravo in doživetji, saj spomini ostajajo še dolgo potem, ko se vrnemo domov. Zasanjana panonska nižina je obdana z zaobljenimi griči, prekritimi s polji, gozdovi in vinogradi. Vremenska napoved je bila lepa, torej brez dežja, nas je pa že na prvem postanku na postajališču Tepanje pričakal kar močan veter, ki nas je spremljal čez cel dan. Prav ta pa nam je ponudil prelep pogled na zelena valujoča polja, polna rastoče pšenice, rži, oljne repice. V štorkljinem gnezdu smo opazili tudi mladičke, ki so iz gnezda stegovali svoje kljunčke.

V Bogojini smo si ogledali znamenito cerkev Gospodovega vnebohoda, najbolj prepoznavno po arhitektu Jožetu Plečniku, ki je sodobno sakralno umetnino, t. i. » belo golobico«, postavil na vznožje vinorodnega griča.


Pot smo nadaljevali do Renkovcev, kjer so nam predstavili pridelavo paradižnikov blagovne znamke Lušt. Sprejela in pogostila nas je tudi skupina predstavnic Prekmurskega osteološkega društva iz Murske Sobote s predsednico gospo Marijo Horvat na čelu. Po prijetnem druženju smo naredili še eno gasilsko fotografijo in se poslovili.


V Dobrovniku smo obiskali Tropski vrt, ki stoji na več milijonov let starem dnu nekdanjega Panonskega morja. Z vrtino so prišli do geotermalne vode, s katero ogrevajo rastlinjak, kar omogoča gojenje tropskih rastlin, prednjačijo pa atraktivne orhideje.


Pot smo nadaljevali popolnoma po časovnici, tako da smo bili ob 14. uri že v Lendavi, mestu, ki je majhno, vendar zelo prepoznavno in z bogato zgodovino. V štiri države – Avstrijo, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško – smo lahko pogledali z najvišjega stolpa v Sloveniji, Vinariuma.


S kosilom v Hiši domačih dobrot v Lendavi smo zaokrožili naš enodnevni izlet. Proti domu smo se vračali zadovoljni, saj je bil dan lep in poln novih doživetij.
Zapisala in foto: Metka Janc