Iz naših društev: Vse najboljše, dvajsetletniki!

Letošnje leto je bilo posebej slovesno v Posavju, Ormožu in Murski Soboti, kjer so društva praznovala prvih 20 let uspešnega delovanja.

Članice upravnega odbora posavskega društva, predsednica ormoškega društva Cilka Špindler in članica prekmurskega društva Ema Mesarič ter so ob tej priložnosti razmišljale o njihovi prehojeni poti, obenem pa bodo v naslednjih vrsticah z vami delile tudi nekaj utrinkov z njihovih jubilejnih slovesnosti.

Vsem društvom ob tej pomembni prelomnici čestitamo tudi v uredništvu Sončnice in v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Želimo jim še veliko uspehov in predvsem zadovoljnih članov, ki se bodo še naprej radi družili pod okriljem sončnic.

V Posavju opravili veliko in pomembno delo

Pod  pokroviteljstvom župana občine Brežice Ivana Molana se je v marcu 2023 odvila prireditev ob 20-letnici Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje. V besedi in sliki ter ob prijetni glasbi smo se sprehodili skozi programske sklope in obudili spomine na zanimiva dogajanja.

Predsednica Milena Jesenko je v nagovoru izpostavila misel dr. Tomaža Kocjana, da osteoporoza že nekaj deset let ne velja več za kozmetično bolezen, saj je po večkratnem zlomu vretenc ali kolka jasno, da gre za bolezen, ki terja resno obravnavo, in spomnila, da je najprej zdravnike in druge strokovnjake o osteoporozi ozaveščala prof. dr. Andreja Kocijančič, posavsko društvo pa je ustanovila Vanda Kostevc Zorko, spec. inter. med., takrat zaposlena v Splošni bolnišnici Brežice.

V društvo je danes vključenih 280 članic in članov iz občin Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Šentjernej, posamezni člani prihajajo tudi iz bolj oddaljenih krajev. »V Posavju smo širili zavedanje o nuji skrbeti za zdravje svojih kosti skozi celo življenje, člane navajali na redno gibanje in zdravo prehrano ter poskrbeli za manjšo socialno izključenost bolnih in starejših. Društvo je v dveh desetletjih opravilo veliko in pomembno delo,« je dodala, temu pa so v svojih nagovorih pritrdili številni gostje.

Ves čas smo dajali prednost izobraževanju, terapevtski vadbi, meritvam MKG in gibanju za zdravje. Izvedli smo npr. 150 različnih izobraževanj, na katerih smo zabeležili 6586 udeležencev. Mineralno kostno gostoto smo z ultrazvokom na petnici izmerili več sto prebivalcem, od leta 2014 pa ugotavljali tudi ogroženost za osteoporozni zlom z računalniškim modelom FRAX. Terapevtska vadba pod vodstvom fizioterapevtk ali kineziologinj, ki je sprva potekala samo v Termah Čatež, je kmalu postala stalnica še v prostorih ZD Sevnica, ZC Aristotel in v Športni dvorani Brežice. V vseh skupinah smo do zdaj našteli 1020 udeleženk. Članom smo nudili še druge možnosti za dobro počutje, tako smo socialno mrežo ohranjali in utrjevali tudi na  devetih enodnevnih in 26-tih šestdnevnih dnevih zdravja, največkrat v zdravilišču »Krke« v Strunjanu in »Save« v Radencih.

Člane smo popeljali na 40 izletov, se od leta 2003 udeležili vseh svetovnih dnevov in bili organizatorji takega srečanja članic ZDBOS leta 2006 v Termah Čatež. Pregled 20-letne dejavnosti smo strnili v jubilejnem biltenu »Za življenje z zdravimi in trdnimi kostmi«. Vse zmoremo, ker nas finančno podpirajo občine Brežice, Krško in Sevnica ter FIHO, občasno tudi sponzorji in donatorji, na strokovni ravni pa posavski zdravstveni zavodi.

Župan Ivan Molan je društvu izročil ugledno priznanje  ̶  plaketo občine Brežice, društvo pa je  svojim partnerjem in prostovoljkam podelilo pisne zahvale. Predsednica Milena Jesenko pa je ob tej priložnosti prejela zahvalo Zveze.

V Ormožu združeni v skrbi za zdravje in dobro voljo

Začetek Društva za osteoporozo Ormož sega v leto 2002, ko se je v mestu in okolici pojavil najprej interes za ustanovitev sekcije pomurskega društva za osteoporozo, kmalu zatem pa še želja in potreba po ustanovitvi samostojnega društva. Želja je bila uresničena na ustanovni skupščini februarja 2003, naslednji mesec je bilo društvo tudi uradno registrirano. Zakonita zastopnica in predsednica društva je bila Marta Peršak. Svojo funkcijo je zelo uspešno opravljala do leta 2016, ko sem jo na tem mestu nasledila Cilka Špindler.

V začetnih letih je društvo štelo okrog 130 članov, danes nas je 300. Prevladujejo ženske, a se jim zvesto pridružujejo tudi moški, v večini primerov v vlogi partnerja. In tako kot odrašča društvo, se zvišuje tudi starostna doba naših članov. Dejavnosti društva se trudimo prilagajati, tako da zadovoljimo njihove zmožnosti in pričakovanja. Dolg je seznam prostovoljcev, predstavnikov organov, ki v svojem prostem času živijo in delajo za obstoj društva. Zahvala jim gre za vse, kar smo in bomo organizirali, postorili, zapisali, predstavili in tudi povedali.

Ponosni in počaščeni smo bili, ko nam je bila leta 2012 zaupana organizacija osrednje proslave ob svetovnem dnevu osteoporoze. Častna pokroviteljica je bila gospa Barbara Türk, soproga tedanjega predsednika države dr. Danila Türka. Srečanje je bilo zelo dobro obiskano, saj je Ormož gostil okrog 900 članic in članov iz vseh slovenskih društev.

Člani novega vodstva, ki smo delo prevzeli leta 2016, sledimo zastavljenim ciljem in nadaljujemo delo na humanitarnem, zdravstveno-vzgojnem, socialnem in družabnem področju. Dvajseti rojstni dan smo praznovali marca 2023 v sklopu letnega zbora članov v prostorih Gostilne Ozmec v Cvetkovcih. Praznovanja se je udeležilo veliko število članic in članov društva, vabljenih gostov ter zunanjih strokovnjakov, s katerimi zelo dobro sodelujemo. Srečanje so s svojo prisotnostjo obogatili župana občin Ormož in Sveti Tomaž, direktorica Zdravstvenega doma Ormož, predsednici društev za osteoporozo Ljutomer in Murska Sobota in predstavniki Centra za krepitev zdravja. V nagovorih gostov je bilo naše dvajsetletno delo pohvaljeno in ocenjeno kot zelo uspešno. Potrditev, da delamo dobro v korist občanov in širše lokalne skupnosti, pa je okitilo jubilejno priznanje občine Ormož ob 20. obletnici obstoja, ki nam ga je izročil župan občine Danijel Vrbnjak.

S skromno pozornostjo smo se zahvalili zaslužnim članom društva za večletno in nesebično delo, nato pa so za praznično vzdušje z bogatim kulturnim programom poskrbeli dijakinje in dijaki Gimnazije Ormož. Po dobrem kosilu je do poznega popoldneva vse vrvelo ob dobri glasbi.  Članicam in članom se zahvaljujemo za pozitiven odziv na organizirana srečanja in dejavnosti, kar je vzpodbuda za uspešno nadaljevanje našega dela tudi v prihodnje.

V Prekmurskem osteološkem društvu marsikomu polepšali življenje

Za obeležje 20-letnice društva smo izbrali 1. julij 2023. Slovesnost je potekala v dvorani Park v Murski Soboti, naslovili smo jo »Časa ne moremo ustaviti, lahko pa ustavimo osteoporozo«.

V polni dvorani so bili ob naših članih in njihovih sorodnikih številni ugledni gosti. S svojo prisotnostjo so nas počastili: direktor Pomurskih lekarn in častni pokrovitelj dogodka Ivan Zajc, podžupan občine Murska Sobota Timi Gomboc in podžupanja občine Beltinci ter hkrati predstavnica Splošne bolnišnice Murska Sobota Metka Lipič Baligač. Veseli smo bili tudi udeležbe predstavnic šestih društev za osteoporozo iz različnih krajev Slovenije in vodstva Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Častni govornici sta bili predsednica društva Marija Horvat, ki že vseh 20 let deluje v odboru društva, in nova predsednica Zveze Janja Rednjak. Za pozdravne besede se moramo zahvaliti tudi donedavni predsednici Zveze in še vedno zastopnici pacientovih pravic v Ljubljani Duši Hlade Zore.

Naše praznovanje so obogatili etno skupina »Falajček« in otroci folklorne skupine Osnovne šole Beltinci. Da je bil oder bogatejši, so ga krasile bele orhideje iz Dobrovnika. Odprtost, sproščenost in veselje, ki se je dogajalo na slovesnosti, je povezoval naš občan Beno Langer  ̶  Von Höveling. Vsem nastopajočim se iskreno zahvaljujemo. Ob koncu uradnega dela nas je v preddverju dvorane čakala pogostitev, ob kateri smo se družili, veselili in še kakšno zapeli.

Pot, ki smo jo hodili dvajset let, je bila plodna. S skrbno načrtovanim vsakokratnim letnim programom  smo marsikateri članici ali članu polepšali marsikateri dan in tudi izboljšali kakovost njihovega življenja kljub osteoporozi. Vizija društva temelji na strokovnosti, dostopnosti, sproščenosti in odprtosti. Vsak član lahko najde kaj zase. S sodelovanjem strokovnih inštitucij, kot sta Zdravstveni dom Murska Sobota in NIJZ OE Murska Sobota, ter s številnimi strokovnjaki različnih strok poskrbimo za zanimiva predavanja in delavnice. Udeležba na teh je vedno številčna. Dogodke organiziramo tako, da so dostopni vsakemu članu, kar je za udeležbo zelo pomembno. Za sproščenost poskrbimo z organizacijo različnih izletov, člane popeljemo vsako leto tudi na letovanje.

Če ste prepoznali naše delo in menite, da je naš program zanimiv, se nam pridružite. Podajmo si roke, pomagajmo si, da ostane naš korak varen in brez zlomov. Skupaj zmoremo vse!