Društvo za osteoporozo Pomurja-Radenci že 12 let skrbi za zdrave kosti

Društvo je bilo ustanovljeno spomladi leta 1999. Vanj je vključenih 215 članic iz občin Radenci, Gornja Radgona, Sv. Jurij ob Ščavnici, Apače, Tišina, Križevci, Grad, Kuzma, Rogašovci, Puconci, Cankova in Lenart. Prav zaradi velike krajevne oddaljenosti članice težje aktivno sodelujejo pri programih dela društva.

Leto 2011 se izteka. Bilo je posebno tudi zaradi podaljšanega poletja, saj smo imeli preko 25 stopinj Celzija še prve dni oktobra. Članice so bile zadovoljne s celoletnim programom aktivnosti društva, ki je zajemalo zdravstvena predavanja, dneve zdravja v pomurskih termah, peš pohode s poudarkom na uporabi pohodniških palic (nordijska hoja), enodnevna druženja na izletih, prav tako povezana s pešačenjem. In kaj smo počele?

 19. aprila smo plavale in telovadile v bazenih termalnega kopališča Banovci, nato smo obiskale čebelarja Jožefa Šalamuna, ki nam je prikazal film o pridnih čebelah in nam povedal marsikaj koristnega s področja čebelarstva. Poskusile smo tudi odlično medico in medenjake.

 19. maja smo članice prisostvovale »Posebnemu dogodku« v kongresni dvorani hotela Radin v Radencih. Nepozabni ostajajo orientalski plesi plesne skupine Amra, pa tudi dobra, kostem prijazna hrana, pripravljena v kuhinji hotela Radin.

 21. maja je bil peš pohod v sklopu Maratona treh src. Članice so v dveh urah premagale razdaljo 12 kilometrov s krajšimi postanki na Kapelskem vrhu in Turjancih.

 25. junija, na dan državnosti, smo lepo sončno dopoldne preživele na spustu po reki Dravi s Koroškimi splavarji, popoldne pa smo občudovale hribovito področje sosednje Avstrije, se ustavile ob visokogorskem jezeru Soboth, dan pa zaključile v gostišču Kaučič pri Benediktu.

 Velika Planina je posebna slovenska znamenitost. Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Članice društva smo se na Planino odpravile 29. julija. Ustavile smo se še v Termah Snovik in ob razlagi turističnega vodnika spoznale znamenitosti Kamnika.

 Dnevi zdravja v Termah Rogaška od 1. do 6. avgusta so bili doživetje za 23 članic društva.

 3. septembra smo se članice udeležile Festivala praženega krompirja v slovenski vasi Bilčovs na Avstrijskem Koroškem. Nepozaben ostaja več ur trajajoči in posebno lep kulturni program, dneva pa ne bomo pozabile tudi zaradi visoke vročine, saj je termometer kazal 32° Celzija.

 Vsakoletne svečane proslave ob svetovnem dnevu osteoporoznih bolnikov se članice z veseljem udeležimo. Tudi letošnja prireditev v Kranjski Gori ostaja v lepem spominu.

V skrbi za trdne kosti naj bodo prioriteta zdrava prehrana, jutranja telovadba in vsakodnevna hitra hoja s pomočjo palic, ki naj traja dobre pol ure. Ko bomo vse to združile, nas čaka zadovoljno in zdravo življenje.

Ivica Stolnik,
Društvo za osteoporozo Pomurja – Radenci

DO-Radenci
Članice Društva za osteoporozo Pomurje-Radenci na obisku pri čebelarju Jožefu Šalamunu v Banovcih