DPO Trbovlje: Počitnice v Dolenjskih Toplicah

    Jesensko obarvane toplice so prijetno vplivale na nas. Odločile smo se, da bomo počivale doma, zato smo bile ves čas športno zelo aktivne. Vsako jutro smo v telovadnici izvajale vaje za raztezanje telesa in se učile pravilnega dihanja. Nagradile smo se z odličnim zajtrkom, prilagojenim vsem okusom.
        Med čakanjem na telovadbo v vodi smo med klepetom ugotavljale, kako prijetno nam je v Dolenjskih Toplicah. Potem pa “vodna” telovadba. Voda v bazenu je valovila, vodne kapljice so poskakovale, ko smo  pridno posnemale športnega vaditelja. K temu smo dodale še plavanje. Masaža hrbta in popoldansko uživanje v savni, ki sta vključena v počitniški paket, sta bila prava sprostitev za naše telo.
       Prejšnja leta smo tudi veliko hodile, letos pa ne, ker je močno deževalo. A dež nas ni motil, saj smo vedele, da za njim posije sonce, oprana narava pa je še lepša. Tako se je tudi zgodilo. Dan brez dežja smo izrabile za ogled destilarne in čokoladnice Berryshka v Obrhu, oddaljenem le nekaj kilometrov od Dolenjskih Toplic. Tam smo spoznale svet ustvarjanja naravnih eteričnih olj, premium žganic in čokoladnih izdelkov mednarodno priznane kakovosti. S čokoladnimi izdelki so pogostili tudi nas ter nam za zdravje ponudili še kozarček brinjevca. Izdelki so lahko lepo darilo za vsako priložnost. Nekateri so premamili tudi nas.
       Letošnje počitnice so prehitro minile. Na poti domov so nas spremljali zeleni travniki, preorane njive, hiše z okrasnimi rožami, v daljavi pa gozdovi. Nad prelepo dolenjsko pokrajino je bil navdušen tudi pesnik Tone Pavček, ki ji je v pesmi Dolenjski akvareli (zbirka Upočasnitve) namenil naslednje verze:

Razstavljeni na sončni legi
vinogradov in od njih veseli,
dahnjeni v prostor, preprosto lepi
vabijo dolenjski akvareli.

Večni slikar, nevidno prisoten,
je nanje z nežno zeleno barvo
v mnogih odtenkih razsul radodarno
najbolj želeno karmo lepote.

Stojimo pred njo občudovalci slikarstva:
človek, ptica, mravlja, mah, kamen
in smo naenkrat del panorame
in drobec v sliki božjega stvarstva.      

  Kristina Hribar,
  Društvo osteoporoze Trbovlje