DPO Posavje: Zaključek po zaključku

13. 6. 2023 smo zaključili spomladansko sezono. Na Bizeljskem se nas je zbralo izjemno lepo število – kar 79. V sončnem, a ne pretoplem junijskem dnevu smo se naužili pogledov po prelepih bizeljskih goricah, ki se blago spuščajo k ravnici Sotle, da bi se prek nje svet onkraj dvignil v hrvaško gričevje. V program zaključnega srečanja smo vključili malo gibanja, malo kulture, malo družabnosti.

V cerkvi sv. Lovrenca nam je župnik g. Vlado Leskovar predstavil njeno zgodovino, ki datira v leto 1725. Veliko zanimivega nam je povedal o duhovniku, škofu, pisatelju, pesniku in pedagogu Antonu Martinu Slomšku, saj je tu kot kaplan služboval v letih 1825 in 1826. Med učitelji najbrž ni takega, vsaj ne med starejšo generacijo, ki ne bi slišal za njegovo imenitno knjižico Blaže in Nežica v nedeljski šoli. V muzejčku smo ob fotografijah in pripovedi naše članice Jožice Obradović spoznali stavbno dediščino Bizeljskega, v kleti pa nam je g. Andrej postregel »mašno vino«, Slomškov traminec, in kar nekaj steklenic je za spomin odšlo z nami.

V bližnji vasi Gregovce smo se okrepčali s sladkimi in slanimi dobrotami, popili kavo in se premaknili na domačijo Balonovih, po domače Nujčevih, kjer nam je ga. Branka ob posušenem in razbrazdanem deblu pred leti mogočnega hrasta povedala zgodbo o izgubljeni bitki s hrastovimi kozlički. Mogočno drevo, ki je imelo osem metrov obsega in je segalo 29 m visoko, so premagali 7 cm dolgi strigoši, a prav tako kot hrast zaščiteni. Krajši pohod in dobra malica v Gostilni Kocjan v Stari vasi sta zaokrožila zaključno srečanje.

Da smo se ves čas počutili prijetno, gre zahvala gospem Jožici Obradović, Mariji Haler in Radi Pleško. Gostoljubno so nas sprejele, nam spekle odlična peciva, poskrbele za kavo in pijačo. S šarkljem pa nam je postregla Marjana Černoš. Hvala vam, drage gostiteljice. V želji, da bi vsem članicam in članom društva poletje minilo čim prijetneje, vam kličem: nasvidenje na aktivnostih v jeseni.

Predsednica DPOP Milena
Več utrinkov iz društva DPO Posavje