DPO Posavje: Za zdravje pohod na Klevevž

“Sončnice” iz Šentjerneja in Kostanjevice, članice Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje, smo se odločile, da se bomo srečevale na pohodih in izletih dvakrat na mesec, ker  zaradi protivirusnih ukrepov nimamo telovadbe v Čateških toplicah. Na drugem srečanju v septembru smo se dobile v Klevevžu. Prelep poletno-jesenski dan  nas je zbral kar dvaindvajset.

Najprej smo se poučile o zgodovini gradu in njegovih lastnikov, si ogledale ostanke nekoč mogočne zgradbe in parka, nato pa odšle do znanih klevevških toplic. Zaradi toplote in zdravilnih vsebnosti so priljubljeno kopališče domačinov in gostov skozi vse leto.

Ob slikoviti strugi s slapovi potoka Radulje smo se povzpele nazaj na višino gradu in se po krožni poti vrnile do parkirišča. Odpeljale smo se še do pokopališča v Slapah, kjer so v ograjenem delu lepo vzdrževani nagrobniki zadnjih lastnikov gradu. V lepi in akustični cerkvici so naše dobre pevke tudi lepo zapele.

Po izdatni malici v gostišču smo si privoščile še obisk in degustacijo v novi pridobitvi v Šmarjeti – fontani oz. izviru cvička. Ker se kar nismo mogle ločiti, smo prijetno druženje zaključile ob kavi v Šmarjeških Toplicah in naredile načrt druženj v oktobru.

Besedilo in slike: Vera Borštnar