DPO Posavje: Sevničanke na Soriški planini

V lepem sredinem jutru, bilo je 22. junija 2016, smo se članice osteoporotične pohodniške skupine iz Sevnice podale na zaključni pohod na Soriško planino, 1307 m. Z avtobusom smo se peljale mimo Trebnjega, Ljubljane, Škofje Loke do Železnikov, kjer je bil prvi postanek in čas za jutranjo kavo. Še nekaj kilometrov in prispele smo do Litostrojske koče, kjer je bilo izhodišče na Možic,1602 m.

Povzpele smo se po ozki in strmi stezi do nekdanje kasarne, danes pa je v njej hlev za nešteto ovac, ki kraljujejo na pobočjih soriškega hribovja. Tu smo se odpočile, globoko zadihale gorski zrak in uživale v krasnem razgledu na bližnje gore: Triglav, Ratitovec, Porezen … Pot smo nadaljevale po pobočju, kjer so nam delale družbo gorske cvetlice in vonj materine dušice.    Pot smo nadaljevale proti Bohinjski Bistrici in Bohinju, kjer smo se  povzpele do slapa Savice. Tu smo se ohladile v sicer toplem dnevu. Prijetno utrujene smo posedle v avtobus in se odpeljale proti Bledu. Pot domov je potekala v prijetnem vzdušju, saj je vseskozi odmevala domača pesem.

CIMG3153 Vračale smo se po bolj položni travnati poti. Po treh urah hoda smo prispeli na izhodišče, k Litostrojski koči, kjer se nam je prilegla enolončnica.

CIMG3144

 

Pot smo nadaljevale proti Bohinjski Bistrici in Bohinju, kjer smo se povzpele do slapa Savice. Tu smo se ohladile v sicer toplem dnevu. Prijetno utrujene smo posedle v avtobus in se odpeljale proti Bledu. Pot domov je potekala v prijetnem vzdušju, saj je vseskozi odmevala domača pesem.

 

Slike in besedilo: Mira Lorenčič