DPO Posavje: Prvi osteotlon v Brežicah

V počastitev svetovnega dneva osteoporoze in praznika občine Brežice sta Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje (DPOP)  in Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice (CKZ ZD Brežice) 13. oktobra 2021 izvedla na Tržnici Brežice prvi  Osteotlon. Čudno ime? Niti ne, če vemo, da beseda osteo pomeni kost, iz nje pa izpeljemo novo po zgledu nekaterih drugih poimenovanj, kot je npr. športni triatlon. Tudi pri osteotlonu gre za  tri vsebinske sklope: 1. ozaveščanje o tihi bolezni kosti, ko se le-te rahljajo, postanejo porozne in se rade zlomijo, 2. opozarjanje na pomen zdravega prehranjevanja in  3.  gibanje za zdravje. 

Udeležence je nagovoril župan Ivan Molan, ki je izpostavil skrb občine za društva s področja zdravja in čestital članstvu ob skorajšnjem svetovnem dnevu osteoporoze, 20. oktobru. Predsednica DPOP Milena Jesenko je spregovorila o delu društva v letu, ko so veljali ukrepi za preprečevanje epidemije covida-19 in izrazila pomen sodelovanja z zdravstvenimi zavodi, ki dodajajo strokovno verodostojnost njihovemu delu. Iz nagovora vodje CKZ Helene Hostar smo izvedeli, da pri njih izvajajo preventivne programe, ki so prav tako usmerjeni v ohranitev in krepitev zdravja. Njihovo zdravstveno ekipo sestavljajo ob vodji še dve medicinski sestri, dietetičarka, fizioterapevtka, kineziologinja in psiholog. 

O laktozni intoleranci ali nesposobnosti prebavljanja mlečnega sladkorja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze, nas je poučila dietetičarka Blaženka Kranjec iz CKZ, Andrej Babič s Kmetije Bošner iz Krunšperka pa je spregovoril o koristnosti kozjega mleka. Poskusili smo njihove proizvode – mleko, skuto, več vrst jogurtov, tudi grškega.

Damjan Žerjav, ki je s skrbno pripravljenim scenarijem povezoval program,se je pogovarjal z znanim brežiškim atletom in udeležencem dveh olimpiad Juretom Rovanom, ki je strnil misli o pomenu rednega gibanja in povedal tudi, kako sam skrbi za svoje zdravje. Kar velika skupina udeležencev Osteotlona se je z njim in Aido Aldžič, fizioterapevtko, ter Anjo Andrenšek, kineziologinjo, podala na krajši pohod po savskem nasipu ob HE Brežice.

Udeleženci so na dveh stojnicah prejeli promocijsko gradivo in odgovore na svoja vprašanja.

Cilji 1. osteotlona so bili doseženi. Udeleženci dogodka so bili s potekom in vsebino zelo zadovoljni, to pa je tudi najboljša spodbuda organizatorjema.