DPO Posavje – predavanje

196Medse smo povabili Veroniko Felicijan, prof. psih. in pedag., sicer tudi predsednico slovenskega društva bolnikov s fibromialgijo, ki nam je 20.9.2016 v predavalnici Mestne hiše v Brežicah na izjemno prijeten način spregovorila o vplivu duševnih dejavnikov na bolezen. Psihološki in telesni procesi so zelo tesno povezani in medsebojno soodvisni. Vsa duševna stanja se odražajo na telesu in telesne spremembe na duševnosti. Bolezen je pogosto odgovor telesa na psihično stisko posameznika. Čustva, misli in osebnostne lastnosti igrajo pomembno vlogo tako pri nastanku kot rudi pri zdravljenju bolezni.Zato je sposobnost uravnavanja misli in čustvenih odzivov zelo pomembna za naše zdravje in obvladovanje bolezni.

190Bolezen je lahko tudi nov izziv. Potrebno jo je udomačiti, jo sprejeti, živeti z njo, vendar tako, da ni edina stvar v bolnikovem življenju, da ne zasužnji bolnega in vseh okoli njega.

191

Za obvladovanje bolezni lahko veliko storimo sami. Predavateljica je namenila pozornost življenjskemu slogu in naši pripravljenosti, da skrbimo za pravilno prehrano,gibanje, socialne stike.   186    185