DPO Posavje: Petnajstič na dnevih zdravja v Strunjanu

Posavsko društvo osteoporotikov je začelo z organizacijo dnevov zdravja v letu 2004, ko smo izvedli le en dan s takim imenom v Dolenjskih Toplicah in kasneje še enega v Šmarjeških Toplicah. Ti prvi poskusi so bili spodbudni in tako smo se odločili, da bomo krepili svoje zdravje po nekaj dni v kakem od številnih slovenskih zdravilišč. Ker nas, celince, privlači morje, smo se 20. novembra 2007 prvič odpeljali v Krkino zdravilišče v Strunjanu, bilo nas je 53. Ugodni vtisi, zadovoljstvo z namestitvijo v hotelu Svoboda in delno v Vilah, hrana, odlični animatorji in vse vzporedne aktivnosti, ki smo jih dogovorili vodstvo hotela in društvo, so že v samem začetku naredili »boom«, saj se je zanimanje za tovrstno dejavnost društva ohranilo vse do danes.

Tako smo bili sredi marca 2022 že 15-ič gostje Talasa Strunjan. V vseh teh letih se nas je zvrstilo kar 834, torej je bila poprečna udeležba 55 članov na ene strunjanske dneve zdravja. Ob tem velja povedati, da smo vsako leto izvedli še dneve zdravja v kakem od zdravilišč v notranjosti Slovenije  ̶ Topolšica, Lendava, Radenci, Dolenjske Toplice.

Letošnji program, ki ga je v glavnem pripravila srčna animatorka Klavdija Moškon Belina, je vključeval vodno telovadbo s fizioterapevtom, vodno aerobiko, dihalne vaje in nordijsko hojo, prosto plavanje, predavanje ginekologinje Sabine Verem o težavah žensk po menopavzi in tri vodene pohode  ̶  na Beli križ, v Portorož in Piran. Fakultativno pa smo bili na organiziranem izletu v Marezigah in na kmetiji Trani nad Strunjanom. Kdor je želel, se je lahko udeležil zvočne kopeli s tibetanskimi skledami in gongom. Prijetno presenečeni smo zadnji večer poslušali koncert skupine šestih bratov Žavbi, ki je bil hkrati prvi kulturni dogodek v hotelu po proticovidnih ukrepih.

Šest dni je bilo prekratkih, da bi vključili še kaj, kar smo imeli sicer pripravljeno kot dodatni program. Da je bilo vse tako, kot mora biti, so zaslužni profesionalnost animatorjev, prijazno vodstvo, vse hotelsko osebje, raznovrstna in odlično pripravljena hrana, prijetno in urejeno okolje ter ne nazadnje člani naše skupine, ki so se udeleževali načrtovanih dejavnosti in negovali pristne medsebojne odnose. Tako res lahko rečemo: bilo je koristno, bilo je prijetno.

Milena Jesenko
Več o društvu DPO Posavje