DPO Posavje na dnevu zdravja v Rogaški Slatini

DSC_2450  Za letošnji dan zdravja smo si izbrali – in na zboru članov potrdili – obisk Zdravstvenega centra Medical v Rogaški Slatini. Seveda smo osnovnemu programu dodali še spoznavanje mesta in njegovih znamenitosti. Tako smo bili v muzeju v Aninem dvoru, kjer smo videli steklarsko zbirko z vsemi fazami nastajanja kristalnega stekla, grafično zbirko švicarskega mecena Kurta Müllerja in domoznansko zbirko lokalnega zbiratelja Nanija Polanca, sicer znanega imitatorja iz oddaj Saša Hribarja. Po sprehodu skozi zdraviliški park smo zavili še v Kristalno dvorano. Če smo v Rogaški, pa sta skoraj obvezna obiska prodajalne kristalnih izdelkov tamkajšnjih steklarjev in »Afrodite«, vodilne hiše kozmetike na slovenskem trgu z več kot 600 proizvodi. Tu smo kar malo olajšali svoje denarnice!

dr-Lazarova-1

Osrednji dogodek pa je bil namenjen Medical centru. Suzana Lazarova, dr. med., specialistka interne medicine, je povedala, da opravljajo specialistične preglede in storitve na osnovi napotnice osebnega zdravnika z naslednjih področij: gastroenterologije, kardiologije, ultrazvoka, rentgenologije, dermatologije in ambulantne fizioterapije. Nudijo celovito, strokovno in individualno zdravstveno obravnavo. Cilj je dobro počutje posameznika, ki se mu strokovnjaki posvečajo na področjih balneoterapije, fizioterapije in masaže, specialističnih pregledov in diagnostike, kirurgije, pomlajevanja in lepote ter prehranskega svetovanja.

Precej pozornosti je namenila naravni mineralni vodi Donat Mg, ki je stara okoli 8000 let in je dokazano zdravilna. Izvirsko vodo v globini (med 280 in 600 metri pod zemljo) bogatijo minerali iz raztapljajočih se kamnin (magnezij, kalcij, sulfati, hidrogenkarbonati) in drugi elementi (CO2).En liter Donata Mg vsebuje okrog 1000 miligramov magnezija. Zaradi magnezija in drugih rudninskih snovi ima Donat Mg zdravilno moč, ki lajša ali preprečuje številne bolezni in varuje naše zdravje. Zato ga medicina že več stoletij uspešno uporablja za lajšanje zdravstvenih težav. Je z magnezijem najbogatejša mineralna voda na svetu, ki se uporablja za zdravilne namene.

DSC_2453 Dan smo zaključili v Paviljonu kaktej v Cerovcu, kjer so ljubiteljice bodečih, a prelepih kaktusov izvedele dosti zanimivega.

DSC_2444  DSC_2455

DSC_2454  DSC_2448

Besedilo in slike M. Jesenko, slika zdravnice – internet