DPO Posavje: Dnevi zdravja v Strunjanu

Vedno dobro razpoloženi smo 19. 11. 2021 pričakovali prihod avtobusa za Terme Krka v Strunjanu. Stari znanci, člani Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje Brežice, smo po dveh letih obujali spomine. Bogate in lepe, ki ne gredo v pozabo. Pogovor smo nadaljevali na avtobusu, opremljeni z izpolnjenimi PCT pogoji.

V Strunjanu nas je najprej pričakalo lepo vreme, sledil je topel sprejem odgovorne animatorke Klavdije. Sprejela nas je kot stare znance in nam kljub ukrepom zagotavljala pričakovani program. Namestili smo se v sobe in že nas je čakalo kosilo, kot smo ga bili vajeni. Obogateni s programom smo se najprej malo spočili, potem pa obiskali bližnjo okolico in obujali spomine.

Naslednji dan nas je že čakala animatorka Klavdija za jutranje dihalne vaje in nas do konca prebudila. Napraviti smo morali kar velik krog, da smo spoštovali predpisano varnostno razdaljo. Potem smo Klavdiji prepustili izvajanje programa. Ves čas nas je držala na prijetni stopnji razpoloženja in nas že povabila na naslednje gibalne aktivnosti. Veliko smo se gibali v naravi. Privoščili smo si tudi sprostitev v bazenu, popoldne pa smo bolj po svoje iskali priložnosti za sprostitev.

Po programu nas je Klavdija popeljala na zanimiva doživetja. En dan smo šli na ogled energijskih točk, kjer smo na določenih postali predlagan čas in s tem nekaj storili za svoje zdravje. Drugič smo se odpravili na obisk k znani in uspešni zeliščarki, ki je predstavila svoje naravne izdelke. Predstavitev je oblikovala kot zdravstveno predavanje. Udeležence so zanimale njene bogate izkušnje o pripravi naravnih zdravilnih zelišč in o uporabi kot dodatek k prehrani. Kar precej ponujenih izdelkov so udeleženci nabavili za domačo uporabo, med drugim tudi zrele kakije, čeprav je bil letošnji pridelek bolj skromen.

Posebno doživetje je bil obisk vinske fontane v Marezigah, kjer smo imeli na voljo slastno malico s pršutom in drugimi dobrotami. V posebne kozarce smo lahko točili izbrana vina in se z njimi odžejali. Ves čas nas je spremljala Klavdija. Razložila nam je vsebino ogledov in skrbela za dobro počutje.

Pogrešali smo večerne kulturne prireditve raznih skupin in posameznikov. Smo pa to sprejeli kot naš prispevek v prizadevanjih, da bi vsi skupaj premagali zloveščo epidemijo.

Mislim, da delim mnenje vseh, da smo preživeli lepe in koristne dneve zdravja. Zahvaljujemo se Društvu za preprečevanje osteoporoze Posavje Brežice in predsednici društva, ga. Mileni Jesenko ter osebju hotela, kjer smo bili nastanjeni. Še posebej se zahvaljujemo animatorki Klavdiji, ki se je s pravo vnemo posvetila naši skupini. Želimo si, da bi se tudi pri naslednjih obiskih tako dobro počutili.

Slavko Šribar, redni udeleženec
Fotografija: Večer v Strunjanu, arhiv društva