DPO Posavje: Dnevi zdravja v Lendavi

V marcu 2019 smo posavski osteoporotiki namenili šest dni dnevom zdravja. Vodstvo društva je poskrbelo za pester program, ki je vključeval plavanje, telovadbo, hojo, predavanje, oglede lokalnih zanimivosti in prijetne vsebine za popestritev večerov. Med ponujenim si je vsak izbral, kar mu je ustrezalo, a je že treba reči, da so bili udeleženci zavzeti in niso izpuščali programa.

Odlično predavanje o prehrani osteoporotika in tipičnih jedeh prekmurskih babic in dedkov je pripravila predavateljica Marija Sraka,  univerz. dipl. inž. živilske tehnologije. Zagotovo jo bomo  povabili tudi v Brežice z eno od številnih tem, s katerimi izobražuje študente in druge.

Posebno doživetje je bilo srečanje z univ. dipl. dramskim igralcem Rajkom Stuparjem. Rojen Posavec, Krčan, že dolgo živi in dela v Lendavi. Prijazno se je pro bono odzval vabilu predsednice društva na naš literarni večer in navdušil tako z recitacijami pesmi Ferija Lainščka kot z uprizoritvijo dvogovora med Ano in Jožefom Koštrco iz Kranjčeve Povesti o dobrih ljudeh.  Marsikatero oko se je orosilo ob njegovi interpretaciji. Čestitali smo tudi naši Ani za predstavitev pisatelja in pesnika Ferija Lainščka.

Kulturi smo tudi sicer namenili pozornost: sprehodili smo se po Lendavi, si ogledali njihov znameniti dom kulture (in z odra prelepe dvorane tudi zrecitirali nekaj pesmi, ki jih znamo na pamet še iz daljnjih osnovnošolskih let), se povzpeli na grad, navdušili nad razstavo slik Hundertwaserja  in Hasegawe, okoli sinagoge pa smo se le sprehodili, ker je bila tisti teden zaprta.

Zapeljali smo se v Malo Polano do Sabolove domačije, kjer deluje Center rokodelstva Pomelaj (v Prekmurju je pomelaj ta, ki si z lastnimi močmi iz zrnja naredi moko, mlinar mu s svojim znanjem in napotki pri tem malo pomaga). Izvedeli smo, kako nastajajo košarice, cekarji, podstavki, stojala, lutke in razni izdelki po naročilu, zasnovani na tradicionalnem izročilu s pridihom sodobnosti. Pomelajevi izdelki so ročno narejeni, izdelujejo jih osebe z invalidnostjo. V Veliki Polani smo se ustavili pri rojstni hiši Miška Kranjca.

Omeniti moramo še izlet na znameniti stolp Vinarium in v Dobrovnik v Tropski vrt po orhideje. Pa Lenti? Vsekakor ni šlo brez skoka na drugo stran meje, če smo že tam blizu. Stara navada ̶̶ železna srajca, se reče temu. Za zaključek druženja v lendavsih termah pa smo popotovali ob slikah in besedi v Peru k Inkom.

Tako smo se naplavali, natelovadili, nahodili, izobrazili in uživali ob vsebinah, ki so nas povezale in strnile v prijetno druščino. Zahvala za to gre razen članicam društva, ki so sodelovale pri izvedbi programa (Milena, Ana, Metka), še posebej že omenjenima gospe Sraki in gospodu Stuparju, gospe Aniti iz Save turizma in animatorju gospodu Denisu iz Hotela Lipa. Če omenimo še prijazno hotelsko osebje,  zgodbo zaokroži zadovoljstvo udeležencev.

     
    
Besedilo: Milena Jesenko
Fotografije: Milena Jesenko, Ana Hočevar