DPO Posavje: Dnevi zdravja, Strunjan 2019

Anica in Slavko sta vselej prisotna

Pa je prišel november, ko smo se odpravili na dneve zdravja v Krkino zdravilišče v Strunjanu. Že trinajstič zapored. Udeležba je bila zelo lepa: 54 članic in članov se nas je po številnih prijavah in odjavah 3. novembra odpeljalo morju naproti. Osebje hotela Svoboda nas je kot običajno prijazno sprejelo. Nedeljsko popoldne je bilo namenjeno sprehodom ob obali in uživanju v bazenu z ogrevano morsko vodo. Naslednje štiri dneve je bilo “zabušavanja” konec. Začelo se je z jutranjo fizioterapevtsko telovadbo v bazenu, ki se je ponovila še popoldne, nadaljevalo z dihalnimi vajami z animatorko Klavdijo; vsak dan – če ni ravno deževalo – je bila na programu nordijska hoja, mnogim pa je bolj ustrezalo čisto navadno vzpenjanje do Križa ali pot v Portorož, Piran in še kam. Imeli smo tudi šest neukrotljivih kolesarjev, ki so prevozili lepo število kilometrov ob naši obali, vse tja do Kopra so se podali.

Med skoraj obvezno udeležbo je sodilo predavanje zdravnice Dragice Kozina, spec. FRM. Veliko nam je povedala o sekundarni osteoporozi, ki je najpogosteje posledica jemanja zdravil za različne težje bolezni. Izvedeli smo dosti novega, tako npr., da si je dobro izmeriti, koliko vitamina D imamo v krvi, kar je sicer samoplačniška zdravstvena storitev. Vitamina D običajno primanjkuje zaradi prenizkega vnosa s hrano ali pa prenizke izpostavljenosti soncu, je pa nujen, saj sodeluje pri absorpciji kalcija v naše telo.

Za ekskurzijo v Padno, kjer v Histrii botanici pridelujejo in predelujejo zelišča, ni bilo pretiranega zanimanja, tistih pet, šest iz naše skupine pa se je vrnilo zadovoljnih. Tudi tradicionalni zapravljivi izlet v Milje je pritegnil bistveno manj nakupovalcev kot leta nazaj.

Večere smo imeli zapolnjene s potopisnim predavanjem o Romuniji, s koncertom Lovskega pevskega zbora iz Dekanov, bili smo na odprtju likovne razstave in poslušali glasbo.

Ker so bile sočasno v Strunjanu tudi članice sorodnega društva iz Kranja, smo v organiziranem, a neformalnem pogovoru izmenjale mnenja o izkušnjah pri delu v društvu. Porodila se je zamisel, da bi morda prihodnje leto pripravili skupen trodevni izlet v Beograd.  

Ves čas sta nad nami bedeli animatorki gospe Tatjana in Klavdija. Ob dobri hrani in za november spodobnem vremenu so nam dnevi kar zbrzeli. Bilo je prijetno in predvsem koristno za zdravje: odklop od vsakdanjih domačih opravil in skrbi, veliko gibanja v vodi in na prostem, nova znanja in dosti  druženja, pogovorov.

   Senčna in sončna stran 
Foto: Milena, Hubert, Lija
Lija Masnec:
Toplo sonce, včasih grozeči oblaki, tudi kakšen naliv in valovito morje. V hotelu Talaso Strunjan pa prijetno osebje, dobra hrana in pester program. En dan izbran izven programa za potep po Izoli in Kopru. Zelo dobre povezave z lokalnim avtobusom. 
Hvala za lep teden.

 

 

 

 

 

 

M. J.