DPO Posavje: Adventni Zagreb

Sevniški pohodniki društva posavskih osteoporotikov smo se odpravili na ogled adventnega Zagreba. 14. december je sijal v soncu, ko smo se z avtobusom odpeljali proti mejnemu prehodu Obrežje in naprej v hrvaško prestolnico Zagreb. Z mestom smo se spoznali najprej s panoramsko vožnjo in ob besedah naše vodičke Karmen. Izstopili smo v neposredni bližini Trga bana Jelačića, kjer smo dobili navodila, katere znamenitosti si lahko ogledamo. Našo skupino je po zagrebških ulicah vodila  članica DPOP, gospa Magda, ki je sicer Zagrebčanka, a že dolga leta živi v Sevnici.
Najprej smo zavili v katedralo, nato čez tržnico na Cvetni trg, se sprehodili po Ilici in  si pri “Vinceku” privoščili zagrebške rezine. Radovednost nas je peljala še na Zrinjevac, kjer je bilo pravljično doživetje tisočev lučk. Neštete stojnice so z omamnimi dišavami vabile k hrani in pijači. Seveda je bilo potrebno kaj poskusiti in se pogreti.

Bila pa je tudi nepopisna gneča, tako da smo se kar malo razgubili. Izlet smo zaključili spet na Trgu bana Jelačiča, kjer smo si ogledali adventni venec in uživali v predprazničnem utripu milijonskega mesta. Ko smo zvečer Zagreb zapuščali, smo še enkrat uživali ob nočnem pogledu na pravljično okrašeno mesto. Čudovito doživetje!

Besedilo in slike: Mira Lorenčič