DPO Hrastnik: 10 let delovanja društva za preprečevanje osteoporoze

Hrastniško društvo za preprečevanje osteoporoze je osemnajsto društvo v vrsti ZDBO Slovenije, ki letošnje leto obeležuje 10. jubilej. V zasavskem časopisu so ob obletnici društva pripravili članek.

Društvo je bilo sicer ustanovljeno leta 2009, uradno so začeli z delovanjem leta 2010.

Pobudnica za njegovo ustanovitev je bila Slavi Gala, takratna predsednica Društva osteoporoze Trbovlje. Na ustanovitvenem sestanku je bilo poleg nekaterih udeleženk tudi nekaj medicinskih sester iz ZD Hrastnik, a težko je bilo dobiti predsednico. Po prigovarjanju je za vajeti prijela današnja predsednica Silva Centrih, ki z veliko dobre volje in vztrajnosti ter s pomočjo nekaterih prizadevnih članic in članov izpolnjuje in realizira celoletno načrtovane dejavnosti društva.

Od prvega skromnega števila 30 članic se je do letošnjega leta članstvo več kot šestkratno povečalo.

Društvo svojim članom v prvi vrsti namenja program izobraževanja o tej tihi in prikriti bolezni.

Kaj se dogaja v Društvu za preprečevanje osteoporoze Hrastnik?

Preventiva se ne začne šele po 40. letu, ampak že v mladosti, kajti skrb za zdrave kosti v mladih letih se bogato obrestuje v tretjem življenjskem obdobju. To so znana dejstva, ki jih nove znanstvene ugotovitve in dosežki le še dopolnjujejo in osvežujejo.

V ta namen organizira številna predavanja s predavatelji, strokovnjaki na tem področju. Najpogostejša tema predavanj je prehrana in rekreacija, kako je treba skrbeti za zdravje kosti in kako preprečiti zlome.

Poleg večkratne meritve kostne gostote svojih članov društvo organizira pohode, izlete v zanimive slovenske kraje, šolo osteoporoze v Izoli in Dolenjske Toplice, kopalne dneve, tedensko telovadbo in razna prijetna druženja. Vsi našteti dogodki so odprti tudi za vse občane Hrastnika, vsem Zasavcem in tudi ostali širši populaciji.

Vabljeni k prebiranju celotnega članka ob 10. obletnici društva na spletni strani: https://savus.si.
Več informacij o društvu: https://dpo-hrastnik
Foto: slika iz arhiva srečanja 2016