Dober vid opazi tudi drobni tisk

Oči so eno naših osnovnih čutil. Ste že poskusili kdaj z zavezanimi očmi pojesti kosilo, se sprehoditi okrog domače hiše? Ne še? Poskusite. Ste se pa zagotovo mnogi med vami že srečali s slabšanjem vida, se mučili z branjem od blizu, prosili koga naj vam posodi očala, da boste lahko prebrali to in ono. In se jezili na drobni tisk, v katerem se največkrat skrivajo zelo pomembni detajli. Marsikdo med vami gotovo tudi že nosi korekcijska očala. Pa veste, da jih lahko pridobite tudi na recept? Pravica do pripomočkov za izboljšanje vida je ena od pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ponujamo vam osnove informacije kdaj, kje in kako lahko dobite očala, leče ali druge pripomočke za izboljšanje vida na recept. Napotke so zbrali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kdo je upravičen do očal na recept?

Do očal na recept (ali drugega pripomočka za izboljšanje vida) je upravičen tisti, ki ima sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter ima eno od okvar ali bolezni oči, ki jih določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Seznam okvar in bolezni je obsežen, vendar pa so tudi primeri, ko zavarovanec kljub težavam z vidom ni upravičen do očal na recept. Med najpogostejše takšne primere sodijo očala za bližino (bralna očala), ki jih lahko zavarovanec dobi na recept šele po 63. letu starosti. Posebna skupina upravičencev do pripomočkov za vid so tudi otroci, mladostniki, duševno in telesno prizadeti odrasli, invalidi in posamezniki z nekaterimi boleznimi.

Ali ste upravičeni do očal na recept, boste najlažje ugotovili tako, da obiščete zdravnika specialista – oftalmologa v javni zdravstveni mreži (seznam takšnih oftalmologov dobite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje). Ta bo ugotovil, za kakšne težave gre, povedal vam bo, ali ste upravičeni do pripomočka za izboljšanje vida iz naslova zdravstvenega zavarovanja in vam izdal naročilnico.

Kako do očal na recept?

  • Dogovorite se za pregled pri oftalmologu. Pred izbiro specialista na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje preverite čakalne dobe, saj se le te precej razlikujejo.
  • Oftalmolog bo ugotovil, če so izpolnjeni medicinski kriteriji in če potrebujete katerega od pripomočkov za vid (očala, leče…), ki jih krije zdravstveno zavarovanje.
  • Oftalmolog vam bo izdal naročilnico, v kateri bo naveden pripomoček za izboljšanje vida, ki vam pripada in gre v breme zdravstvenega zavarovanja.
  • Z naročilnico se oglasite v katerikoli izmed optik v Sloveniji, ki je pogodbena partnerica Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Prepoznali jih boste po nalepki (glej sliko desno spodaj) na vidnem mestu. Ponudba med optiki se močno razlikuje, zato vam svetujemo, da jo primerjate in se odločite za tistega optika, ki vam morate ponuja največ, pa čeprav se morate zapeljati po očala v drug kraj. Prepričani smo, da boste pri optiku, kjer boste lahko izbirali med sto različnimi okvirji brez doplačila, hitreje našli ustreznega, kot pri optiku, ki vam ponuja skromnejšo izbiro.
  • Pozor! Naročilnica je veljavna le 30 dni od izdaje, zato z obiskom pogodbenega optika ne odlašajte.

Pomembno je, da obiščete oftalmologa v javni zdravstveni mreži (v javnem zavodu ali zdravnika s koncesijo), saj lahko le ta izda naročilnico za pridobitev pripomočka za vid.

Izbira je omejena le na standardna očala.

Naročilnica vam omogoča, da si izberete očala brez doplačila v cenovnem standardu, ki ga je določila ZZZS. Cenovni standard določa najvišjo vrednost pripomočka ter material, ki mora biti uporabljen za posamezno skupino očal (npr. mineralno steklo pri najmanjši dioptriji, stanjšana stekla pri večji dioptriji). Za očala, ki ustrezajo cenovnemu standardu, optik ne sme zahtevati doplačila. To pomeni, da lahko kot zavarovanec brez doplačila dobite očala, ki so navedena na vaši naročilnici.

Cenovni standardi se razlikujejo in so odvisni od tega, za kateri pripomoček za vid gre (npr. očala za daljavo z manjšo oziroma z večjo dioptrijo, leče ipd.). Zato vam svetujemo, da si ogledate seznam pripomočkov za vid s cenovnimi standardi in medicinskimi kriteriji, ki ga najdete na spletnem mestu www.zps.si in na www.zzzs.si. Glede na prakso, ki so jo lani preverjali v Zvezi potrošnikov Slovenije, pa velja, da je ponudba zelo različna: nekatere optike ponujajo zgolj dva brezplačna okvirja, druge pa kar 150.

Izjava za nadstandard!

Če želite dražja očala, kot vam pripadajo v okviru cenovnega standarda (boljši okvir ali boljša stekla), jih seveda lahko dobite. Pred tem morate pri optiku podpisati posebno izjavo o nadstandardu, s katero soglašate, da ste pripravljeni za očala doplačati. Optik bo v tem primeru od nakupne vrednosti odštel znesek, ki je določen s cenovnim standardom za očala, navedena na vaši naročilnici.

Pri očalih z mineralnimi ali plastičnimi stekli (brez cilindrov) za daljavo ali bližino vam denimo zdravstveno zavarovanje krije 42 evrov, če izberete okvir, ki to ceno presega, boste razliko doplačali sami. Za najosnovnejše kontaktne leče vam zavarovanje krije 55,5 evra, za zahtevnejše pa tudi 146 evrov.

Kdaj ste upravičeni do novega pripomočka za vid?

Trajnostna doba je čas, ki mora preteči, da kot zavarovana oseba pridobite pravico do novega pripomočka za vid. Za očala pri odraslih po navadi velja, da jih lahko brezplačno zamenjajo na vsaki dve leti. Vendar če oftalmolog ugotovi, da je pripomoček še vedno funkcionalno ustrezen in uporaben, naročilnice za novega ne boste prejeli. Če pa postane pripomoček nefunkcionalen pred iztekom trajnostne dobe, mora izdajo novega pripomočka odobriti imenovani zdravnik na ZZZS. V primeru, da se zavarovana oseba z odločitvijo imenovanega zdravnika ne strinja, lahko vloži pritožbo, o kateri odloča zdravstvena komisija.

A pozor: če ste očala denimo zlomili zaradi malomarnega ali neustreznega ravnanja, vam Zavod ne krije stroškov nabave novega pripomočka, dokler ne poteče trajnostna doba prejšnjemu pripomočku za vid. Če pa so se očala zlomila zaradi slabe kakovosti in z njimi niste ravnali neustrezno, se obrnite na optika ter zahtevajte popravilo ali zamenjavo očal.

Po očala v tujino?

Tudi to je mogoče, saj lahko nakup očal opravite tudi v tujini. V tem primeru boste morali kasneje od ZZZS in zavarovalnice, pri kateri imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zahtevati povračilo stroškov. Zahtevek za povračilo stroškov je dostopen na spletnem mestu www.zzzs.si. Naslovite ga tudi na zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Od ZZZS in zavarovalnice boste dobili povrnjen znesek največ v višini cenovnega standarda za očala, do katerih ste upravičeni. Če vam je npr. oftalmolog izdal naročilnico za očala za daljavo, kupili pa ste jih v tujini, boste dobili povrnjen znesek v višini najmanj 41,65 evra. Pred odhodom v tujino pri ZZZS preverite, kolikšen znesek vam pripada glede na naročilnico, ki vam jo je izdal oftalmolog.

Pozor: tudi pred nakupom očal v tujini morate pridobiti naročilnico pri oftalmologu v javni zdravstveni mreži. Brez dopolnilnega zavarovanja stroške skoraj v celoti krijete sami. Obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 % vrednosti, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa kar 90 % vrednosti očal v okviru cenovnega standarda. Če nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, boste na podlagi naročilnice za osnovna očala za daljavo, za katera velja cenovni standard 42 evrov, pri izdelavi upravičeni le do zneska v višini 4,2 evra, 37,8 evra pa boste morali kljub naročilnici plačati iz lastnega žepa.

Kaj pa očala za bližino?

Med zavarovanci je veliko takšnih, ki potrebujejo očala za bližino, za branje. Do brezplačnih bralnih očal je zavarovana oseba upravičena šele po 63. letu starosti. Med potrošniki je dokaj razširjeno kupovanje bralnih očal kar po sistemu samopostrežne izbire v raznih trgovinah ali na poštah. Zavarovancem, ki so starejši od 63. let (pa tudi drugim), svetujemo, naj raje obiščejo oftalmologa in si na podlagi naročilnice naročijo očala za branje pri optiku, saj bodo ta narejena po meri, skladno s strokovno ugotovljeno dioptrijo in upoštevajoč druge posebnosti vida posameznega potrošnika.

Po informacije na splet ali po telefonu

Na spletnem mestu www.zps.si boste našli:

  • seznam oftalmologov, ki izdajajo naročilnice za očala in druge pripomočke za vid, ki ga pripravlja ZZZS,
  • seznam pogodbenih optikov, pri katerih lahko na podlagi naročilnice izberete očala,
  • seznam očal in drugih pripomočkov za vid s cenovnimi standardi.

Lahko pa Zvezo potrošnikov Slovenije tudi pokličete.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2013
Foto: Pixabay