DO Trbovlje: Po mariborskih ulicah

V Društvu osteoporoze Trbovlje imamo več dejavnosti, med drugim tudi skupino pohodnic, ki se ob torkih podamo po okolici Trbovelj, kjer je veliko pohodniških poti.

Včasih pa gremo tudi kam drugam. Tako se nas je deset v torek, 22. 6. 2021, odpeljalo z vlakom do Maribora. Napovedali so vroč dan in res je bilo že ob prihodu v Maribor vroče, čeprav je bila ura šele devet.

Z železniške postaje smo šle mimo pošte v kostanjev drevored, od koder se bi povzpele na hrib Piramida, a smo se zaradi vročine podale le do Treh ribnikov, jih tudi obhodile in opazovale mavrico, ki se je delala na vodometu.

V bližnji restavraciji smo popile kavo ali čaj. Pot smo nadaljevale po parku, si ogledale kip Leona Štuklja, šle mimo občine do kipa generala Maistra in potem še mimo gradu. Po Gosposki ulici smo se odpravile do lepo obnovljenega mestnega trga s kužnim znamenjem.

Želele smo tudi do stare trte na Lentu, a vročina je bila prehuda. Po Poštni ulici, znani po številnih lokalčkih, smo prišle do Slomškovega trga s stolnico, ki ga obkrožajo stavba Pošte Slovenije, univerza, Slovensko narodno gledališče in škofija s teološko fakulteto. Kosilo smo si privoščile v prijetno hladni Ancori. Posedele smo še ob ledeni kavi ali sladoledu v bližini spomenika osvoboditve in se nato počasi odpravile mimo frančiškanske cerkve na vlak in domov.

Sicer utrujene, a polne lepih občutkov smo sklenile, da se v Maribor še vrnemo.

Zapisala: Eva Zupan
Več o Društvo osteoporoze Trbovlje
Foto: DO Trbovlje