DO Ormož: Ostanimo zdravi

Leto 2020 se je pričelo delovno in zelo optimistično. Praznično novoletno vzdušje smo zaključili z ogledom predstave Netopir v SNG Maribor. Organizirali smo kuharsko delavnico in se veselili prihoda Pusta. V začetku marca smo aktivno preživeli dneve zdravja v Termah Radenci ter izvajali redne aktivnosti in priprave na letni zbor članov. A slabih novic, napovedi in prepovedi druženja za zmanjševanje širjenja virusa COVID-19 ni in ni hotelo biti konec.

Življenje se je ustavilo, svet je ohromel, prav tako tudi aktivnosti in delo našega društva. V trenutku so bili stiki s svojci, prijatelji, znanci možni le po telefonskih zvezah in družbenih omrežjih. Preplavili so nas strah, zaskrbljenost, osamljenost, negotovost, odtujenost.

Dočakali smo mesec maj, ko so se razmere v zvezi s širjenjem virusa COVID-19 omilile.

Kaj, kje in kako bi ponudili našim članom v času “koronavirusa”?

V delovnih telesih društva smo strnili glave na terasi ormoškega kopališča in pripravili načrt, ki bi bil izvedljiv in najbolj skladen s priporočili NIJZ. Odločili smo, da bo pričetek telesne vadbe na prostem, in sicer pod streho Ribiškega doma v Ormožu.

Kje pa najti dovolj velik in primeren prostor za zdravstveno predavanje? V Beli dvorani Grajske pristave je bilo zagotovljenega dovolj v priporočenem razmiku. Veliko število udeležencev je z zanimanjem prisluhnilo strokovno bogatemu predavanju magistrice psihologije iz ZD Ormož o naravni sprostitvi telesa.

COVID-19 omejitve so postale razlog za spoznavanje naravnih lepot v bližini doma. Določili smo naravoslovni dan v Naravni rezervat Ormoške lagune. Pot do lagun bi za mnoge predstavljala oviro, zato smo se odločili za prevoz z vlakcem »Beno expres«. V naravi smo preživeli lep sončen in topel dan, uživali ob zanimivi razlagi o nastanku, pomenu in življenju v lagunah. Prepustili smo se soncu, druženju in za trenutek usmerili življenje na lepše. A ni trajalo dolgo. Ponovna omejitev druženja je že drugič onemogočila izvedbo načrtovanega letnega zbora članov.

Po krajšem zatišju smo izrabili ugodne razmere glede širjenja virusa. Opremljeni z maskami, razkužilom, dobro voljo in pozitivno energijo smo se odpeljali na zeleno Pohorje. Po malici in jutranji kavici smo se sproščeno in lahkotno sprehodili po poti med krošnjami dreves, se nadihali svežega zraka, začutili gorski mir in tišino ter spoznavali svet s ptičje perspektive. Vožnjo smo nadaljevali na »sončno« stran Pohorja k Trem Kraljem. Prijazno osebje hotela Jakec nas je razvajalo z okusno hrano, srčnostjo in nasmehom. Ostanek sončnega in mirnega popoldneva smo namenili sprehajanju, nekaterim je uspel pobeg do Črnega jezera, spet drugi so uživali v klepetu in toplem popoldnevu. S telesno aktivnostjo in gibanjem ohranjamo telesno in duhovno zdravje, zato se bomo pridružili aktivnostim na Paradi učenja in Tednu vseživljenjskega učenja.

Zadovoljni, sijoči in nasmejani obrazi udeležencev so nagrada za dobro opravljeno delo.

Zapisala: Cilka Špindler
več o društvu: Društvo za osteoporozo Ormož