Dnevnik Nuše Ražman

O pripravah na svetovni dan osteoporoze

Nusa_Razman
Nuša Ražman

Marec … Prešine me misel na svetovni dan osteoporoze. Letos smo organizatorke Jeseničanke. Uh, si mislim, oktober je daleč, časa je še dovolj.

Maj … Rezerviram dvorano Vitranc za soboto, 15. oktobra. Olajšanje, prva skrb je za mano.

Junij … Razmišljam, kdo bi lahko sodeloval v programu. Ne skrbi me toliko za kulturni program – takih, ki bi jih lahko vključila, poznam veliko – bolj me skrbi pogostitev. Bo hrana dobra, topla, večini všeč?

Julij … Sem na dopustu, a misli mi uhajajo na proslavo: kaj bo, kako bo, se bo izšlo? Pa si mislim: Nuša, pusti to zdaj, saj bo septembra sestanek in se bomo pogovorile.

Avgust … Šok! Prišlo je do pomote pri rezervaciji dvorane. Gospod nima napisane moje rezervacije, ne najde me na seznamu. Groza! Klic v Ljubljano in rešilna odločitev, da srečanje prestavimo na nedeljo.

… Pogajam se za cene. Nihče noče veliko popustiti. Kranjska Gora je eno od središč gorenjskega turizma in to se odraža tudi na cenah.

… Mimogrede in v strašni naglici, ko se mi mudi v službo, slišim skupino mladih muzikantov. Prijateljici naročim, naj vzame njihovo telefonsko številko. Naslednji dan so že rezervirani samo za nas. Včasih imam srečo.

September … Na sestanku se pogovorimo, kako bomo naredili privlačen svetovni dan, razdelimo si naloge. Odpošljemo še nekaj donatorskih vlog, tudi osebno obiščemo morebitne dobrotnike. No, nekaj obljub je že, kaj konkretnega še nič. Bliža se oktober, nervoza narašča.

Oktober … Čas prijav, a prijavljenih je bolj malo. Kaj bo, če jih bo samo toliko? Počakajmo, pravijo moje »mravljice«, saj je še čas. In res, nekega dne prijave dežujejo! Nastopi pa že nov problem: za obisk muzejev so prijavljena samo štiri društva, kar pomeni, da projekt malic pred muzeji zaradi majhnega števila odpade. Panika – za ta društva potrebujemo malico, toda kaj dati, kdo in kje? Nekaj klicev problem reši. Zapletov še ni konec: eden od predavateljev odpove udeležbo. Občutek imam, da me bo konec. Nadomestila ne uspem dobiti, bo pač eno predavanje manj.

Pa je prišel 16. oktober! Na svetovni dan osteoporoze v Kranjsko Goro se je pripeljalo čez 800 članic in članov. Vesela sem bila žarečih ženskih lic, nasmejanih obrazov, dobronamernih in spodbudnih besed. In ko je program stekel, je tudi v meni popustila napetost, tudi moja lica so zažarela. Udeleženci so rekli, da nam je uspelo. Hvala »mravljicam« iz našega društva, ki so mi ves čas pomagale. To je naša skupna zmaga! V svojem imenu in imenu celotne ekipe se posebej zahvaljujem predsednici ZDBO Slovenije Duši Hlade Zore, predavateljema, našemu županu, predstavniku ministrstva za zdravje, vsem nastopajočim, povezovalki in donatorjem. Brez vas našega srečanja ne bi bilo.

Nuša Ražman,
predsednica DBO Jesenice