Dnevi zdravja v Topolšici

14. marca letos smo se članice in člani Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje že tretjič napotili v  Zdravilišče Topolšica na spomladanske »dneve zdravja«. Vremenarji so obljubljali teden slabega vremena, a nas to ni motilo. Iz izkušenj smo vedeli, da nam teh naših dnevov nič ne more pokvariti.

Pripotovalo nas je 31. V hotelu sta nas sprejeli mladi, prijazni animatorki Anja in Urška, ki sta zamenjali našega priljubljenega vsestranskega animatorja Aleša, s katerim smo leto pred tem odkrivali posebnosti zdravilišča in okolice.  Prvi večer sta predstavili program aktivnosti, ki smo ga skupaj uskladili glede na vreme in nekatere naše želje. Poleg  vadbe v telovadnici in bazenih ter sprehodov po bližnjih vzpetinah so v program uvrstili ogled novega  Wellnes center s ponudbo odlične prehrane, raznih vrst savn, fitnes centra, dvoran za izvajanje telesne vadbe in kulturne prireditve. Program je obetal zanimivih šest dni sprostitve, zdravega načina življenja in utrjevanja toplih odnosov med nami.

Ti dnevi zdravja so bili pričakovano zelo aktivni. Začeli smo ob sedmih z jutranjim razgibavanjem v bazenu, ki ga je vodila fizioterapevtka, ob desetih smo že telovadili  z Anjo ali Urško v telovadnici, ob petnajstih so nas čakale vaje za hrbtenico, od jutra do večera so vabili bazeni s toplo in manj toplo vodo ter bazeni z masažami, neomejen je bil obisk savn.

Ker smo tudi vnete pohodnice in pohodniki, nismo uživali le v plavanju in razvajanju v vodi in kopelih, ampak smo korak usmerili na bližnje, nam že iz prejšnjih let dobro znane poti v okolici zdravilišča. Skupaj z animatorko Urško smo se preskusili v nordijski hoji in uspešno opravili test.

Uživali smo v vseh dejavnostih. Vsak je izbral tisto, ki mu je ustrezala. Na voljo smo imeli tudi prostor za večerno druženje. Tako smo se zbrali na potopisni predstavitvi Tanzanije in vzpona na Kilimandžaro. Naša predsednica Milena, izkušena in pogumna planinka, je v zanimivi spremni besedi in z lepimi fotografijami prikazala utrip te podsaharske države. Zelo smo uživali ta večer in naslednji, ko smo se ob predvajanju novega slovenskega filma  »Mi gremo po svoje« preselili med tabornike. Marsikdo od nas se je v spominih vrnil v svoja mlada leta.

Na večernih srečanjih smo izmenjavali vtise, pripovedovali šale in obujali spomine. Med nami so bile tudi literarne ustvarjalke. Tokrat nam je Jelka s svojimi razmišljujočimi pesmimi pričarala res lep večer. Ob tem pa so se kar rojevale ideje, s čim vse si bomo popestrili večerne ure na naslednjih dnevih zdravja, saj imamo v svojih vrstah zanimive ustvarjalke.

Šestdnevno druženje je hitro minilo. Ob koncu smo strnili vtise v ugotovitev, da nam je v Topolšici lepo, da nam nudi vse, kar potrebujemo za zdrav oddih, da je osebje prijazno, kuhinja vabljiva in zapeljiva, bazeni čudoviti, animatorke uspešne in predane svojemu delu, okolica prijetna, novi športni center s savnami nadgrajuje in bogati ponudbo. V okolici so kraji, ki jih bomo ob lepem vremenu še obiskali: Kavčnikova domačija, Zavodnje, Bele vode, Lom, Velenje, Šoštanj,…

Skratka, še pridemo. Nasvidenje, Topolšica! 

Anica Hočevar,

Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje