DBO Posavje na svetovnem dnevu

                                                    Foto: internet

Svetovni dan osteoporoze smo letos obeležili na Koroškem, v Slovenj Gradcu. Ugotovili smo, zakaj prijav na Koroško ni in ni hotelo biti konec – Koroška je od nas oddaljena in kar veliko nas je prvič potovalo tja gor. Napolnili smo večji avtobus in izbrali daljšo, a slikovito krožno pot, ker smo želeli videti čim več krajev. Za Šoštanjem  smo se začeli vzpenjati proti Smrekovcu, odetem v čudovite jesenske barve. Pot nas je vodila po ovinkasti, a lepi cesti skozi prostrane koroške gozdove. Na obronkih in planotah smo opazili osamele gorske kmetije.  Spustili smo se do Črne na Koroškem, znane po številnih uspešnih športnikih, ki so v svet ponesli ime Slovenije. Zvedeli smo nekaj o zgodovini in industriji v Mežiški dolini in zaključnih o bojih  za osvoboditev v drugi svetovni vojni. Tu so živeli in zaznamovali zgodovino Slovenije tudi številni kulturni ustvarjalci. Zapustili smo reko Mežo, ki se vije naprej proti Dravogradu, spremljali pa sta nas mogočni Peca na eni in Uršlja gora na drugi strani.

Na cilju nas je pričakala prijazna Jelka Erjavec, predstavnica koroškega društva, ki nas je popeljala skozi znamenitosti Slovenj Gradca. V prijetnem klepetu in sončnem vremenu, smo se sprehodile do športne dvorane, kjer so nam Korošice pripravile prijetno praznovanje.

Pozdravnim nagovorom predsednice ZDBOS, ministrice za zdravje in več gostov je sledilo zdravstveno predavanje prim. asist. Jane Govc Eržen. Za popestritev so poskrbeli lokalni kulturniki, po kosilu pa smo prisluhnili in se zavrteli z zabavnim ansamblom. Urini kazalci so se hitro premaknili v drugo polovico popoldneva in že nas je čakala dolga pot domov. Za povratek smo si izbrali krajšo pot skozi Mislinjo.

Tudi letošnje srečanje osteoporotikov iz vseh 18 društev, ki delujemo na območju Slovenije, je prispevalo k ozaveščanju o pomenu našega delovanja.

Zapisala: Metka Žlak