DBO Pomurje-Radenci: Naše aktivnosti v letu 2018

Tudi v znanem zdraviliškem in turističnem kraju Radenci že 19 let deluje Društvo za osteoporozo. Letni plan aktivnosti sprejmemo vsako leto na občnem zboru v drugi polovici meseca februarja. V društvo so včlanjene članice in člani iz bližnjih občin, pa tudi z Goričkega.
– Meseca marca smo poslušali predavanje zdravnika o demenci, bolezni, ki prizadene predvsem starejše ljudi. Predavanja se je udeležilo 41 člani potekalo je v Domu starejših občanov Radenci.

– Od lanske jeseni do 11. aprila letos smo imeli vsak teden rekreativno telovadbo v telovadnici Vrtca Radenci, prihajalo je 18 članic.
– 18. aprila 2018 smo se v sodelovanju z Zdravstvenim domom Gornja Radgona udeležile vaj za sproščanje.
– V času od 6. do 11. maja 2018 je 14 članic in članov preživelo tedenski oddih v Termah Dobrna.
– 23. junija 2018 smo se odpravile na izlet v Logarsko dolino, do slapa Rinke. Obiskali smo tudi prelepe kraje, kot so Mozirje, Luče, Ljubno. Prevzela nas ni samo lepota od glavnih prometnic odmaknjenih krajev, pač pa tudi skrb tamkajšnjih prebivalcev za ohranjanje kulturno-zgodovinskega izročila. Tako smo si v Lučah ogledali lične lesene hišice, v katerih je ohranjeno orodje za različne obrti, ki so bile značilne za te z lesom bogate kraje. Obiskali smo tudi splavarski muzej in prisluhnili pripovedi domačina o danes že pozabljeni dejavnosti. Oglasili smo se še pri popularni, samosvoji osebnosti, patru Karlu Gržanu, ki nas je s svojo pripovedjo, zlasti o tem, kako je otrokom pri verouku razlagal skrivnosti velikonočnih jedi, do solz nasmejal.
– V mesecu juliju smo se odpravili med planšarje na Veliko Planino. Obiskali in ogledali smo si tudi mogočno katedralo v Gornjem Gradu, nekdaj letno rezidenco ljubljanske škofije. Na poti domov smo se ustavili še v Radmirju in si ogledali razstavo mašnih plaščev. Tamkajšnji župnik je v svojo razlago vpletel marsikatero „pikantno“ podrobnost o darovalkah teh dragocenih plaščev.
– V mesecu avgustu je bilo organizirano letovanje v Veli Luki na otoku Korčula. Udeležilo se ga je 27 članic in članov.
– Prvo soboto v septembru smo se že enajstič odpravile na „Festival praženega krompirja“, letos v Doberdob. Kljub veliki oddaljenosti nas je bilo kar za dva avtobusa. Prav gotovo nas je pritegnil zgodovinski pomen tega kraja, saj so se tu odvijali odločilni boji prve svetovne vojne, kjer je padlo veliko slovenskih fantov. O tem poje znana pesem „Oj Doberdob, slovenskih fantov grob“. Zanimivo je še, da je tamkajšnja osnovna šola poimenovana po Prežihovem Vorancu, avtorju romana Doberdob. Na povratku smo si ogledali še znamenitosti Gorice in Nove Gorice.
– Mesec oktober bo v znamenju proslave ob svetovnem dnevu bolnikov z osteoporozo.
– Novembra se vsako leto družimo ob Martinovem in nekaj uric posvetimo veselemu razpoloženju. V tem mesecu bomo prisluhnile še zdravstvenemu predavanju.
– Decembra bo zadnje druženje in slovo od leta 2018.
V letošnjem letu se je v društvo na novo včlanilo 31 članic.
                                                                            Zapisala: Pavla Šmid