DBO Ljubljana: Poučno in zabavno po Ljubljani

Ste že slišali za električni turistični vlakec Urban?

Vročega julijskega jutra se nas je 10 članic ljubljanskega društva podalo na prijetno turistično vožnjo z električnim vlakcem po širšem centru Ljubljane. Vlakec Urban začenja svojo krožno pot v bližini Mestne hiše, kjer smo se dobile v vznemirljivem pričakovanju izleta. Tudi prijazen in nasmejan voznik je prav polepšal naš dan.

Najprej smo obiskale Ljubljanski grad, ki stoji na griču nad mestom že približno 900 let. Tu smo imele prvi postanek. Živahno smo se sprehodile, se razgledale po naši prečudoviti beli Ljubljani in posnele nekaj fotografij.

Nato smo se popeljale ob Ljubljanici do Botaničnega vrta, ki je prava oaza sredi mesta, in prek Trnovskega pristana do Špice. Tu smo  se ob lenobni Ljubljanici na kratko predale sončnim žarkom. Turistično pot smo nadaljevale skozi središče sodobne Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in po secesijski Miklošičevi cesti. Vlakec nas je popeljal tudi mimo nekaterih Plečnikovih biserov: NUK, Križanke, Prešernov trg s Tromostovjem.

Po izletu smo si privoščile še postanek na kavici. Kar na glavno tržnico smo odšle, saj je to kraj, kjer se začuti pravi utrip sproščenega mesta. In ja, koliko smo si imele povedati, saj se že tako dolgo nismo srečale! Res smo bile vesele, da smo se po dolgem času udeležile izleta, in prav neučakano bomo jeseni nadaljevale z družabnim programom.

Metka Janc
Tadeja Kofjač