Dan osteoporoze v Maxiju

Pred svetovnim dnevom osteoporoze smo 11.10.2013 v dogovoru z direktorico blagovne hiše Maxi Ljubljana gospo Katjo Mihelič skupaj izvedli projekt »Dan osteoporoze«. Prvi dogovori o organizaciji tega dogodka so se začeli že spomladi, intenzivno pa so se nadaljevali v mesecu septembru. Maxi je za izvedbo dogodka odstopil prostor v pasaži in del prostora v Maxi klubu ter najavil program v svojem mesečnem Maxi letaku in v tedniku Žurnal. Zgibanko Maxi letak smo delili že na Festivalu za tretje življenjsko obdobje od 1. do 3.oktobra. Sodelovala je tudi gospa Marija Merljak, ki je ta dogodek umestila v oddajo Dobro jutro na RTV Ljubljana.

Dan osteoporoze se je začel ob 8.30 z neposredno vključitvijo v oddajo Dobro jutro, ko sta iz pasaže Maxija naša predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije gospa Duša Hlade Zore in gospa Marija Merljak predstavili bolezen in povedali, kako jo zdravimo, predvsem pa, kako jo preprečujemo. Gospa Marija Merljak je ob prisotnosti pridelovalcev živil tudi svetovala, katera hrana je najprimernejša, Blagovnica Maxi pa je pripravila degustacijo posameznih izdelkov, ki jih je bilo mogoče tudi kupiti. V restavracijah Romansa in Maxim so pripravili jedi, ki pripomorejo k zdravim kostem.

V prostorih Maxi kluba je potekalo od 10. do 13. ure brezplačno ultrazvočno merjenje mineralne kostne gostote na petnici in izračun ocene tveganja za osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih s pomočjo računalniškega modela FRAX. Meritve so bile namenjene ženskam po menopavzi in moškim, starejšim od 50 let. Meritev se je udeležilo kar 158 oseb, od tega je bilo 16 moških. Vsi so se lahko posvetovali s prisotno zdravnico gospo Majo Kozlevčar, dr.med. Več kot 30 obiskovalcev je želelo dobiti gradiva o tej tihi bolezni. Delili smo naše glasilo Sončnica in knjižice »Vse, kar moram vedeti o osteoporozi«.

Dogodek smo zaključil ob 13. uri, prepričani, da nam je v celoti uspel.

Desanka Žnidaršič,
Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana