Chilaquiles

Tokrat vam predstavljamo tradicionalno mehiško jed, ki jo Mehičani praviloma postrežejo za zajtrk. Osnovo tvorijo ocvrte koruzne tortilje, ki jih prelijejo z omako ter gratinirajo s sirom. Prvotni različici pogosto dodajo tudi kose kuhanega piščanca, na vrh položijo ocvrto jajce na oko, avokado, rdeči fižol ali potresejo s svežo čebulo. Jed smo uvrstili v naš izbor, ker je zelo bogata s kalcijem.

Čas priprave: 30 minut
Energijska vrednost: 805 kcal
Proteini: 28 g
Kalcij: 508 g
Vitamin D: 0,04 IU

Sestavine (za eno osebo):

● 3 koruzne tortilje (kupimo jih lahko v večini trgovin)
● 150 ml rastlinskega olja
● 200 g paradižnikov
● 50 g čili paprike (tradicionalno
uporabljajo papriko jalapeno)
● 1-2 stroka česna
● sol
● 100 g svežega sira (v Mehiki uporabljajo tako imenovani quesco fresco, mi ga lahko nadomestimo s svežim sirom, grškim feta sirom ali kozjim sirom)
● 30 g kisle smetane

Priprava:

Razrežite tortilje na četrtine, da dobite trikotnike. V ponvi jih popecite na vročem olju, da postanejo hrustljave.

Papriko prerežite in iz nje očistite semena, nato jo skupaj s paradižnikom prevrite. Paradižnike, papriko in česen spasirajte v mešalniku v omako. Mešanico solite po okusu. Popečene tortilje naložite v posodo, ki jo boste lahko dali v pečico. Prelijte jih s paradižnikovo omako, na vrh dodajte kislo smetano in potresite z zdrobljenim sirom. Vse skupaj položite v pečico in na približno 150 stopinjah Celzija pecite toliko časa, dokler se sir ne začne topiti.

Recept je povzet od Mednarodne fundacije za osteoporozo – IOF
Fotografija je simbolna iz Pixabay