Parodentalna bolezen in osteoporoza

Tema: PARODENTALNA BOLEZEN IN OSTEOPOROZA
Čas: 7. 4. 2011
Kraj: Brežice, predavalnica OŠ Brežice    
Predavatelj: Pavel Zagode, dr. dent. med.  
Število udeležencev: 44

S predavanjem PARODENTALNA BOLEZEN IN OSTEOPOROZA smo zaključili spomladanski del izobraževalnega programa.

K sodelovanju smo povabili priznanega strokovnjaka s področja dentalne medicine, g. Pavla Zagodeta iz Sevnice, ki je sicer brežiški rojak. Prostor nam je tudi tokrat brezplačno nudila OŠ Brežice.

Tema ni bila izbrana naključno. Osteoporoza in parodentalna bolezen si pogosto podajata roko. Predavatelj je postregel s statističnimi podatki, ki kažejo na visok odstotek parodentoze med prebivalstvom. Vedno gre za kronični vnetni proces, kar je nazorno prikazal s posnetki obolelih zob. Izvedeli smo, kateri so vzročni dejavniki za nastanek parodentoze (slaba higiena zob, kajenje, alkohol, dednost, anatomske nepravilnosti, starost … ) in kateri so dejavniki tveganja (spol, rasa, dednost, nizka kostna gostota, pomanjkanje kalcija in vitamina D … ).  Posebej je izpostavil zdravljenje pri osteoporotičnih bolnikih.  Bolezen lahko do neke mere preprečimo z rednim in pravilnim čiščenjem zob ter z rednim odstranjevanjem plaka. Ko pa se pojavi, zdravnik specialist presodi in odredi terapijo glede na napredovano bolezen (odstranjevanje mehkih zobnih oblog, kirurška terapija, zdravljenje z medikamenti, vzdrževalne faze po posegih).

Po predavanju je odgovarjal na vprašanja: kdo lahko pošlje pacienta na pregled in v nadaljnje zdravljenje zob – osebni zobozdravnik ali tudi splošni zdravnik; koliko časa traja zdravljenje parodentoze; ali se pojavlja parodentoza tudi pri mladih ljudeh; kako je z implatati in osteoporozo…

Predavatelj se je odrekel honorarju v korist društva.