O kakovostnem življenju z osteoporozo v Ljubljani

Osteoporozo so nekdaj povezovali izključno s staranjem. Danes vemo, da je osteoporoza bolezen kosti, ki postajajo krhkejše. V Sloveniji ocenjujemo, da ima osteoporozo med 80.000 in 100.000 prebivalcev v starosti nad 65 let. Za osteoporozo po 50. letu zboli vsaka druga ženska in vsak peti moški. Zlomi kot posledica osteoporoze so lahko za posameznika usodni, najbolj nevarni med njimi so zlomi kolka. O osteoporozi, zdravem načinu življenja bolnikov z osteoporozo in načinih zdravljena, so včeraj v organizaciji Društva bolnikov z osteoporozo Ljubljana spregovorili na posvetu v Ljubljani. Predstavili so tudi novo biološko zdravilo za zdravljene osteoporoze pri nas.

C057E346-9749-11E0-B41A-814165B94067

Osteoporoza je načeloma nema bolezen. Lahko je že prisotna in nima čisto nobenih kliničnih znakov. Prvi klinični znaki oz. simptomi se pojavijo šele takrat, ko pride do osteoporoznega zloma. Osteoporozni zlom pa je specifičen; zanj je značilno, da se zgodi ob delovanju majhnih sil in tu morajo biti zdravniki sposobni vzeti dobro anamnezo. S pomočjo te lahko brez meritve kostne gostote postavijo diagnozo, da gre za osteoporozo. Veliko je dejavnikov tveganja, ki bi jih ljudje morali poznati, in če so ti dejavniki prisotni, bi ljudje morali sami razmišljati v tej smeri, da so ogroženi in da bi si morali preventivno izmeriti kostno gostoto. Pomembno je vedeti, da je 70 % kostne mase, ki jo pridobimo v prvih treh desetletjih življenja, genetsko pogojene. Samo na 30 % tega, kako čvrste kosti bomo imeli, pa lahko vplivamo sami s primerno prehrano, telesno dejavnostjo in predvsem s tem, da nimamo slabih razvad, kot sta kajenje in uživanje čezmernih količin alkohola. Kasneje pa lahko nastanek osteoporoze pospešijo tudi nekatera zdravila.

Primerna prehrana in telesna dejavnost sta najbolj pomembni v času, ko nastane večina kostne mase, to je v otroštvu in v najstniškem obdobju. Zdrav način življenja tudi kasneje varuje okostje, pomembno obdobje je pri ženski tisto po menopavzi. S prehrano lahko naredimo veliko za svoje zdravje. S hrano pridejo v telo snovi, ki jih potrebujemo za tvorbo, rast in obnovo kosti. Zato je pomembno, da jemo hrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, kalcija, vitamina D, kalija, magnezija ter vitaminov C in K. Beljakovine in kalcij so gradniki kosti, vitamin D in ostali minerali pa sodelujejo v procesih kostne izgradnje. Potrebno je vedeti, da samo s prehrano osteoporoze ne moremo zdraviti, lahko pa upočasnimo manjšanje mineralne kostne gostote.

Osteoporoza se v medicini zdravi s tremi tipi zdravil: 1) s takšnimi, ki zavirajo kostno razgradnjo, 2) s takšnimi, ki spodbudijo kostno izgradnjo in 3) s takšnimi, ki v manjši meri zavirajo kostno razgradnjo in istočasno v manjši meri spodbudijo kostno izgradnjo. Od 28. aprila je pri nas na voljo novo zdravilo za zdravljene osteoporoze, ki temelji na novem mehanizmu delovanja. Je prvo tarčno (biološko) zdravilo za zdravljenje osteoporoze in spada v prvo skupino zdravil, ki zavira kostno razgradnjo. Aplicira se kot podkožna injekcija enkrat na 6 mesecev (torej samo 2 krat na leto). Ravno to je poleg učinkovitosti tudi največja prednost novega zdravila. Zdravilo je prav tako zelo učinkovito pri bolnikih zaradi adherence pri drugih metodah zdravljenja.