Ajdov krapec

Okusite pokrajino Prlekijo s kulinarično posebnostjo, narečno imenovano tudi krópec. Narejena iz tanko razvaljanega ajdovega testa in skute, lahko igra kot sladica, ali pa odlična glavna jed za kosilo.

Sestavine

Za testo:

  • 40 dag ajdove moke
  • 1 žlica belega olja
  • pol žličke soli
  • vrela voda

Za nadev:

  • 30 – 40 dag skute
  • 3 žlice smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • malo soli
  • sladkor po okusu

Priprava:

K nadevu lahko primešamo tudi dve olupljeni in naribani jabolki in malo cimeta, po vrhu pa potrosimo pest orehov. Ajdovo moko, kismo ji dodalisol in olje, poparimo, dobro premešamo in naredimo testo. Testo razvaljamo na papirju in namažemo z nadevom. Zavihamo robove in spečemo.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2012
Foto: revija Sončnica, november 2012