Slani križanec med pito in torto, ki se odlično prileže v vseh letnih časih.
Sestavine (za 12 porcij):
Testo:
- 175 g pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g nizkokalorične skute
- 30 ml oljčnega olja
- 30 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 75 g naribanega trdega sira (ementalec)
- ščepec soli
Za nadev:
- zelenjava, narezana v debelejše rezance (3 – 4 mm):
- 1 čebula
- 150 g korenčka
- 100 g sveže zelene paprike
- 50 g sveže rdeče paprike
- 250 g trdega sira (kot gauda, ementalec ali gorski sir)
- olje
Za preliv:
- 250 ml smetane
- 4 jajca
- sol
- črni poper iz mlinčka
- sveže nariban muškatni orešček
- 1 žlica narezanega drobnjaka in
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
Priprava:
Pšenično moko pomešamo s pecilnim praškom, dodamo preostale sestavine in na hitro zgnetemo v gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za 30 minut v hladilnik. Medtem na olju podušimo narezano zelenjavo (najprej čebulo, nato ostalo). Smetani dodamo jajca, zelišča in začimbe ter s pomočjo metalne kuhinjske metlice maso dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 200° C. Testo tanko razvaljamo, obložimo notranjo stran modela (premer 26 cm) in pečemo 10 minut. Nato napolnimo dno modela s pripravljeno zelenjavo, dodamo preliv in na 180°C pečemo naslednjih 30 – 40 minut.
Recept je Sončnici prispeval Andrej Kuhar, priznani kuharski mojster, ki je do leta 2015, svojo kuhalnico vihtel v ljubljanski restavraciji Maxim. Obenem je prvi Slovenec, ki si je zaradi svojih kuharskih spretnosti prislužil Michelinovo zvezdico.
Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2013
Foto: Pixabay