Zelenjavna torta s sirom

Slani križanec med pito in torto, ki se odlično prileže v vseh letnih časih.

Sestavine (za 12 porcij):


Testo:

  • 175 g pšenične moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 100 g nizkokalorične skute
  • 30 ml oljčnega olja
  • 30 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 75 g naribanega trdega sira (ementalec)
  • ščepec soli

Za nadev:

  • zelenjava, narezana v debelejše rezance (3 – 4 mm):
  • 1 čebula
  • 150 g korenčka
  • 100 g sveže zelene paprike
  • 50 g sveže rdeče paprike
  • 250 g trdega sira (kot gauda, ementalec ali gorski sir)
  • olje

Za preliv:

  • 250 ml smetane
  • 4 jajca
  • sol
  • črni poper iz mlinčka
  • sveže nariban muškatni orešček
  • 1 žlica narezanega drobnjaka in
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja

Priprava:

Pšenično moko pomešamo s pecilnim praškom, dodamo preostale sestavine in na hitro zgnetemo v gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za 30 minut v hladilnik. Medtem na olju podušimo narezano zelenjavo (najprej čebulo, nato ostalo). Smetani dodamo jajca, zelišča in začimbe ter s pomočjo metalne kuhinjske metlice maso dobro premešamo.

Pečico segrejemo na 200° C. Testo tanko razvaljamo, obložimo notranjo stran modela (premer 26 cm) in pečemo 10 minut. Nato napolnimo dno modela s pripravljeno zelenjavo, dodamo preliv in na 180°C pečemo naslednjih 30 – 40 minut.

Recept je Sončnici prispeval Andrej Kuhar, priznani kuharski mojster, ki je do leta 2015, svojo kuhalnico vihtel v ljubljanski restavraciji Maxim. Obenem je prvi Slovenec, ki si je zaradi svojih kuharskih spretnosti prislužil Michelinovo zvezdico.

Prvič objavljeno v reviji Sončnica, november 2013
Foto: Pixabay