Paradižnikova 1A mezga

Ko jo boste enkrat pripravili, ne boste več nobeno zimo želeli ostati brez nje.

 

Za 13 malih kozarcev potrebujemo:

  • 5 kg zrelih paradižnikov
  • 1 kg paprike
  • 1 kg čebule
  • 4 glavice česna
  • 15 dkg soli
  • 2 dcl olja
  • 1 dcl vinskega kisa
  • 10 dkg sladkorja
  • pol žlice naribanega muškatnega oreška

Priprava:

V večjo kozico narežemo paradižnike, papriko, čebulo in česen ter segrevamo brez vode ali maščobe, dokler ne zavre. Tako naj zelenjava v nepokriti posodi počasi vre 3 ure. Ohlajeno zmiksamo in ponovno pristavimo z dodanim oljem in kisom, s soljo in sladkorjem ter z muškatnim oreškom. Mezgo segrevamo do zmernega vrenja, ki naj traja 2 uri, medtem jo občasno tudi premešamo. Kuhano mezgo ohladimo do mlačnosti in s suho žlico preložimo v pogrete kozarce. Za vloženo delo dobimo okusen in trajen shranek.