Figova marmelada
Za 6 kozarčkov potrebujemo:
2 kg svežih zrelih fig
40 dkg želirnega sladkorja
sok 2 limon in lupinico 1 limone
1 žličko cimeta
2 žlici navadnega sladkorja
Priprava:
Očiščenim figam odstranimo peclje in plodove razpolovimo ter jih brez vode zavremo. Figov sok odlijemo in ga lahko uporabimo kako drugače, denimo za liker. Nato v kozici karameliziramo navadni sladkor, temu dodamo figovo kašo, limonin sok in lupinico ter cimet. Sledi 10-minutno dušenje na zmerni toploti. Gosti kaši dodamo želirni sladkor in nato ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Z vročo marmelado napolnimo kozarčke, jih za pol ure obrnemo, nato pa spet postavljene pokonci počasi ohladimo. Marmelada je gosta, aromatična in naravnega videza.
Paprika kot namaz
Za 12 kozarčkov potrebujemo:
5 kg paprike; pol zelene, pol rdeče
2 kg melancan
2 glavici česna
1 zavitek mletega popra
1 liter olja
1,5 litra kisa
1,5 litra vode
1 žlico soli
Priprava:
Že osoljen kis razredčimo z 1,5 litra vode in v tej mešanici najprej 10 minut blanširamo papriko, nato malo dlje kot papriko kuhamo še melancane. Ohlajeno zelenjavo zmeljemo, ji dodamo sesekljan česen in poper ter spet pristavimo na ogenj in počasi vremo. Gosti masi dodajamo po 0,5 dcl olja in ga z mešanjem vkuhavamo, dokler ne porabimo vsega. Zgoščen namaz zložimo v kozarce, prekrijemo z malo olja in zapremo.
Stročji fižol za pozneje
Potrebujemo:
1 kg mladega stročja
1 liter vode
1 žlico soli
1 dcl vinskega kisa
1,5 žlice sladkorja
Priprava:
V osoljeni vodi kuhamo očiščeno, lahko tudi narezano fižolovo stročje, dokler ne ugotovimo, da bi moralo vreti še 5 minut. Takrat dodamo kis in sladkor ter pustimo vreti še zadnjih 5 minut. Vroče stročje skrbno zložimo v kozarce, zalijemo s tekočino od kuhanja, hermetično zapremo in ohlajamo. Če imamo obilen pridelek, vedno vkuhavamo le mlado stročje, sestavine recepta pa seveda pomnožimo s številom kilogramov fižola. Takšna solata je že skoraj pripravljena za serviranje.
Paradižnikova 1A mezga
Za 13 malih kozarcev potrebujemo:
5 kg zrelih paradižnikov
1 kg paprike
1 kg čebule
4 glavice česna
15 dkg soli
2 dcl olja
1 dcl vinskega kisa
10 dkg sladkorja
pol žlice naribanega muškatnega oreška
Priprava:
V večjo kozico narežemo paradižnike, papriko, čebulo in česen ter segrevamo brez vode ali maščobe, dokler ne zavre. Tako naj zelenjava v nepokriti posodi počasi vre 3 ure. Ohlajeno zmiksamo in ponovno pristavimo z dodanim oljem in kisom, s soljo in sladkorjem ter z muškatnim oreškom. Mezgo segrevamo do zmernega vrenja, ki naj traja 2 uri, medtem jo občasno tudi premešamo. Kuhano mezgo ohladimo do mlačnosti in s suho žlico preložimo v pogrete kozarce. Za vloženo delo dobimo okusen in trajen shranek.