Ob svetovnem dnevu osteoporoze 2024

Na vseh kontinentih sveta 20. oktobra obeležujemo svetovni dan osteoporoze, dogajanju se v mesecu oktobru pridružujemo tudi v Sloveniji, v krovni Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije in vseh 18 društvih po državi.

Svetovni dan letos obeležujemo pod geslom Recite ne krhkim kostem. Kosti so namreč dragocen temelj dobrega počutja in samostojnosti. Držijo nas pokonci v pravem in prenesenem pomenu besede. Pozornost bi jim zato morali nameniti že v mladih letih – takrat, ko se trdne kosti gradijo.

Ob svetovnem dnevu želimo opozoriti na vse tiste dejavnike, s katerimi lahko skozi vsa življenjska obdobja preprečujemo nastanek bolezni oziroma jo odmaknemo v pozno starost. Gradniki trdnih kosti so ustrezna prehrana, redna telesna aktivnost, zadostne količine vitamina D, izogibanje prekomernemu uživanju alkoholnih pijač, odpoved kajenju in zdrava telesna teža.

»Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki največkrat ne boli, njene posledice pa lahko močno zmanjšajo kakovost življenja. Svetovni dan je tako priložnost, da zelo na glas govorimo o tihi epidemiji, ki še vedno pogosto ostaja neprepoznana, nezdravljena in podcenjena, milijoni ljudi po svetu ostajajo brez prave diagnoze vse dokler ni prepozno – dokler se ne zgodi prvi zlom,« poudarja Janja Rednjak, predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Dolgoročni cilj zveze društev bolnikov je tako zagotoviti brezplačne meritve mineralne kostne gostote za najbolj ogrožene skupine ljudi. Meritve so trenutno plačljive, kar marsikaterega odvrne od tega, da bi se pravočasno seznanil z zdravjem svojih kosti. »Védenje o osteoporozi želimo tako razširiti, da bo prišlo v splošno zavest ljudi, da bi se vsak, ko pride v določeno starost, sam odločil za meritev kostne gostote ali vsaj preveril svoje dejavnike tveganja. To pa bi lahko storil brezplačno,« poudarja predsednica Zveze.

Vsake tri sekunde en zlom

Osteoporoza prizadene eno od treh žensk in enega od petih moških po dopolnjenem petdesetem letu starosti. Zaradi osteoporoze se na svetu vsake tri sekunde zgodi en zlom, letno to pomeni 8,9 milijona zlomov in velike stroške za zdravstvene blagajne držav. Zaradi posledic osteoporoze ženske v bolnišnicah preživijo več dni kot zaradi zdravljenja raka dojk, srčne kapi ali diabetesa, moški imajo za četrtino večjo verjetnost, da bodo doživeli osteoporozni zlom kot zboleli za rakom prostate. Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo je bilo v Sloveniji leta 2019 100.000 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo. To je 5,4 odstotka vseh prebivalcev v Sloveniji, s staranjem prebivalstva pa se bodo te številke še povečevale.

V Sloveniji razvejana mreža društev

Bolniki z osteoporozo se v Sloveniji povezujejo v društva. V krovno Zvezo je v Sloveniji vključenih 18 društev, ki združujejo 5.400 članic in članov iz celotne Slovenije. »Povezujemo tako bolnike z diagnosticirano osteoporozo, ženske in moške, ki imajo povečano tveganje za pojav bolezni, kot tudi vse tiste, ki želijo s preventivnim ravnanjem in zdravim načinom življenja preložiti pojav osteoporoze v čim poznejša leta. Smo glas bolnikov, širimo zavedanje o bolezni, poudarjamo pomen pravočasnega odkrivanja bolezni in skrbi za zdravje kosti, navajamo člane na redno gibanje in zdravo prehrano, skrbimo pa tudi za manjšo socialno izključenost bolnih in starejših. Cilj naših prizadevanj je predvsem preprečevanje bolezni in s tem dviganje kakovosti življenja v starosti,« naloge Zveze in društev povzema Janja Rednjak.

Praznovanje letos v Brežicah

Osrednje praznovanje svetovnega dne osteoporoze bo letos v organizaciji Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje in Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije potekalo v soboto, 19. 10. 2024, ob 11. uri v Termah Čatež, kjer se bo zbralo okrog 700 članic in članov vseh društev bolnikov z osteoporozo. V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pa smo oktober nasploh posvetili izobraževanju, zato pripravljamo številna predavanja in delavnice, po zaključku praznovanj pa načrtujemo izid našega glasila Sončnica. (Program)

Dodatne informacije:
Janja Rednjak, [email protected], telefon: 040/724-008