DO Trbovlje: Nevsakdanji dan

Bil je torek. Vstopali smo na vseh avtobusnih postajah in se veselo pozdravljali. Vodja izleta nas je seznanila s potekom tega dne in nam povedala nekaj osnovnih podatkov o Vitanju in vesoljskem centru Noordung.

Najprej smo se ustavili v znanem vitanjskem gostišču Kuzman na klepet in kavico. Nekaj jih je ostalo tam, potem so se sprehodili po res majhnem kraju in si ogledali tudi župnijsko cerkev sv. Petra in sv. Pavla. Večina pa smo odšli v KSEVT, kar je kratica za ta vesoljski center. Živahni mladi mož nam je ob panojih razlagal o razvoju vesoljske znanosti in še posebej predstavil Hermana Potočnika, katerega ded se je rodil v Vitanju.

Potočnik je bil raketni inženir in je s svojo knjigo leta 1928 postavil temelje za raziskovanje vesolja. Videli smo tudi makete raket in satelitov, film o življenju na mednarodni vesoljski postaji in še marsikaj. Seveda je v centru predstavljen tudi naš DEWESOFT, ki elektronske inštrumente pripravlja tudi za Naso. Vse je bilo zanimivo. Robotek pod doprsnim kipom Gagarina pa je žal govoril samo angleško.

Po ogledih smo se odpeljali v hotel Jakec Trije kralji na Pohorju. Tam nas ja pričakalo svečano pripravljeno omizje in zelo dobro kosilo. Naš del omizja je za pijačo izbral vino, ki se imenuje tako kot hotel. Malo smo se še sprehajali, do Črnega jezera pa nismo šli, ker je bilo precej hladno. Sončni žarki so le nekajkrat uspeli prebiti oblake.

Nisem še dolgo članica društva in se tudi ne udeležujem vseh številnih društvenih aktivnosti. Mi je pa bil dan lep in dober! Tudi vsi drugi so rekli, da je bilo to zanimivo doživetje in res prijetno druženje!

Zapisala: Manica Kočar – Kuhnert
DO Trbovlje