2. OSTEOTLON v počastitev svetovnega dneva osteoporoze

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije v sodelovanju z lokalnimi društvi bolnikov in podpornimi podjetji (Roche, Fidimed, Mlekarna Celeia) tudi letos osvešča javnost o osteoporozi. V počastitev 20. oktobra, svetovnega dneva osteoporoze, bo Zveza organizirala 2. OSTEOTLON, aktivnost s tremi panogami osveščanja o vzrokih za nastanek in rešitvah za zdravljenje osteoporoze.

V soboto, 15.10. ob 9h se udeleženci zberejo pred hotelom Evropa v Celju in nato družijo pri Vodnem stolpu (Kocenova ulica).

V prvi panogi bo za gibanje, ki je pri boju z osteoporozo tako pomembno, poskrbljeno z vodenim ogledom mestnega jedra Celje. Tako si bodo udeleženci pretegnili noge in se vsaj slabo uro gibali.

Sledila bo druga panoga – z znanjem v boj proti osteoporozi, kjer si bodo prisotni izmenjavali informacije in se družili. V kolikor bo vreme dopuščalo, se bodo lahko nastavljali zadnjim jesenskim sončnim žarkom ter tako poskrbeli za pridobivanje vitamina D, ki je še kako pomemben pri vgradnji kalcija v kosti.

Tretja panoga želi poudariti pomen ustrezne prehrane, tako bodo udeleženci poizkusili številne mlečne izdelke, v katerih je prisoten kalcij. Slednji je izjemno pomemben element za izgradnjo kostne gostote in ga je priporočljivo uživati v vseh življenjskih obdobjih. Ob preizkušanju mlečnih izdelkov, pa se bodo seznanili tudi o pomenu prehranjevanja pri osteoporozi, ki ga bo predstavila prehranska strokovnjakinja ga. Marija Merljak in udeležencem tudi svetovala.

“Oktober je mesec ozaveščanja o tihi epidemiji osteoporozi in zato bomo v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pripravili vrsto dejavnosti, katerih skupni cilj je vzpodbuditi ljudi vseh starostnih skupin, da naredijo tri ključne korake za zagotovitev temeljev za zdrave kosti in mišice: sprejmejo aktiven življenjski slog, prehrano bogato s kalcijem in ne pozabijo na vitamin D”, je povedala predsednica ZDBO, Duša Hlade Zore, dr. med.

OSTEOTLON bo potekal v dveh mestih:

  • Celje: sobota, 15. oktober 2011 (zbor pred hotelom Evropa ob 9h)
  • Lucija: sobota, 22. oktober 2011 (zbor pri krajevni skupnosti oz. pošti Lucija ob 9h)

Udeležba na 2. OSTEOTLON-u je BREZPLAČNA!

Pokrovitelji projekta:

pokrovitelji-osteo-1