2. OSTEOTLON uspešen tudi v Luciji

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije (ZDBO) je v sodelovanju z Društvom bolnikov z osteoporozo Obalno kraške regije ter podpornimi podjetji (Roche, Fidimed, Mlekarna Celeia) minulo soboto uspešno organizirala 2. OSTEOTLON na temo osveščanja o osteoporozi. V počastitev 20. oktobra, svetovnega dneva osteoporoze, se je 2. OSTEOTLON odvil tudi v Celju, in sicer teden dni prej, 15. oktobra.

1C5908A8-009C-11E1-9952-8E5966B94067

Udeleženke 2. Osteotlona v Luciji so se izpred sedeža Krajevne skupnosti podale na daljši sprehod ob obali. Po vrnitvi je v dvorani prek 30 udeleženk z veseljem prisluhnilo nasvetom Marije Merljak, priznane strokovnjakinje za prehrano. Udeleženke so tudi z zadovoljstvom degustirale polivko iz treh vrst olja, v katero so pomakale ajdov kruh, ječmenove kruhke s fižolovim in ajdovim namazom ter drugo hrano, ki je namenjena preprečevanju osteoporoze.

Govora je bilo o hranljivih in zaščitnih snoveh, o vitaminih in mineralih. Podrobno je Merljakova opredelila pomen živalskih (mesa živine, ki se pase na prostem, produktov kot so mleko, skuta, siri, ribe ipd.) in rastlinskih beljakovin (fižol in druge stročnice, ajda ipd.). Posebej je poudarila nujnost zagotovitve ustreznega razmerja med (sovplivnimi) minerali, na primer kalij-natrij, kalcij-magnezij, baker-železo. V okviru praktičnih nasvetov pa se je osredotočila na pomen raznolikosti (pestrosti) obrokov.

M. Merljak je še poudarila: “Pomembno mesto imajo maščobe, ker je (v javnosti) veliko zmede glede njihove vloge v telesu. Ločiti je potrebno ”dobre in slabe maščobe”, kot poljudno rečemo, oziroma maščobe iz pretežno nenasičenih maščobnih kislin in tiste iz pretežno nasičenih maščobnih kislin, ter pri tem razumeti razmerje med omega3, omega6 in omega9 maščobnimi kislinami za zdravje. Še zlasti, ker je z leti človekovo telo sposobno izdelovati vse manj vitamina D. Opozarjam, da ni dovolj uživati dopolnila z vitaminom D, marveč, da je pomembno hkrati uživati tudi pravilne maščobe; ribe, polnomastno mleko, sir, skuto … ter probiotične jogurte, ki vplivajo na črevesno mikrofloro z dobrimi bakterijami, da bi kar najbolj preprečevali nastajanje osteoporoze.

2EE604EE-009C-11E1-987E-8E5966B94067

Posebej se je izpostavilo škodljivost kajenja, ki našim celicam odvzema kisik in s tem vpliva na strukturo in gostoto naših kosti. Predvsem pa so za zdravje pomembni tudi smeh, lepe misli in pozitiven odnos do življenja.

Akcijo OSTEOTLON so v obeh mestih (Celje, Lucija) podprli: farmacevtska družba Roche, Fidimed in Mlekarna Celeia.